Finaletrener med fortid i HIL

Oslo: Hødd-trener Lars Arne Nilsen tok en pause fra finaleforberedelsene for å mimre om tiden i Harstad.

Hødd-trener Lars Arne Nilsen leder laget i cupfinale 27 år etter at han debuterte som 1.-divisjonsspiller for Harstad. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø   Foto: Øyvind Askevold Kaarbø

HIL anno 1985. Bak fra venstre: Ole Kristian Erlandsen (lagleder), Lars Arne Nilsen, Geir Kvamme, Børge Klæboe, Rune Olsen, Trond Rogde, Pål Skommesvik, Alf Eirik Røkenes, Jan Sigurd Ervik og Jan Kåre Laukli (fysioterapeut). Foran fra venstre: Håkon Kalland, Ketil Karlsen, Jan-Arne Kristiansen, Kjell Aksberg, Hugo Kjelseth, Steinar Ervik og Nils Petter Olsen.  

Lars Arne Nilsen i midten.  

sport

Søndag leder han Hødd fra sidelinja i kamp mot Tromsø på Ullevaal. Fotballinteresserte i Harstad-regionen vil gjenkjenne navnet til blåtrøyenes trener. Lars Arne Nilsen avtjente verneplikten på Åsegarden og spilte samtidig for HIL i 1.-divisjon i 1985.

I lobbyen på Oslo Plaza ser han på lagbildet ht.no har funnet fram fra den gang, og ramser opp navnene til så godt som samtlige. Kun navnene til målvaktene til HIL for 27 år siden er gått i glemmeboka ­– kanskje fordi Nilsen selv var spiss og sto lengst fra dem på banen.


Røverhistorier

- Der er Trond Rogde. Han var som en far for oss unggutta på laget. Trond tok vare på oss, og var samtidig litt sprø. Jeg husker mange av røverhistoriene han kom med, og de kom på løpende bånd, også underveis i kampene når han satt på benken. En artig og fantastisk fyr, sier Nilsen og trekker på smilebåndet.

- Og der er Jan Sigurd Ervik, han var akkurat kommet hjem fra suksess i Start. Han skulle være frelseren, men vi rykket ned. Broren Steinar, som sitter nedenfor i første rad, syns jeg var en meget god spiller.

Nilsen snakker varmt om alle, og trekker også fram dagens styreleder i HIL, Hugo Kjelseth.

- Vi unggutta holdt sammen, og jeg hadde mye å gjøre med Hugo, erindrer Hødd-treneren.


Kokk

Han har heller ikke glemt militærtjenesten på Åsegarden.

- Ettersom jeg var fotballspiller, fikk jeg en av kremjobbene. 009 Nilsen avtjente som overkokk – antakelig den dårligste kokken som noensinne har vært i leiren på Åsegarden. Jeg sto på og jobbet hardt, men kunne ikke lage mat. Derfor fikk jeg masse kjeft fra kvinnen som styrte kjøkkenet, men det var lærerikt, humrer Nilsen.


Sammenligning

Han kom til Harstad fra spill på fjerde nivå, og fikk et utviklende år da HIL ga ham sjansen i 1.-divisjon. De fleste kampene riktignok med innhopp fra benken.

- Den følelsen jeg fikk ved å slippe til i 1.-divisjon for HIL er nok ganske lik den mine spillere har nå i forkant av cupfinalen. Det er en følelse av å stå overfor noe stort, sier Nilsen.

Han håper Hødd lykkes bedre søndag enn det HIL gjorde i 1.-divisjon den gang.

- Det handler om å ha tro på at vi kan lykkes. Den troen har vi fått etter hvert ved å slå eliteserielagene Haugesund borte i kvartfinalen og Brann hjemme i semifinalen. Det forteller at vi også kan slå Tromsø på en dag der alt klaffer, sier han.