Vikings senket Pirates

Ligaåpninga mellom det nye laget til Harstad Vikings, og et ditto fra Kristiansand, nemlig Pirates, er ferdigspilt. Vikings senket sjørøverskuta med en skur av bredsider, lekre enkeltprestasjoner og lite motstand. Her er kampen, periode for periode.

  Foto: Øyvind Askevold Kaarbø

vikings

Finnero varmer opp en godt fylt sal før kampen blåses i gang. Som kampoppvarming kjører en rad fotballspillere inn i hallen, en praktoppvisning av ungt talent, en sann frydparade av gutter og jenter i gulstriper, i rødt, i hvitt. Også et helt gjeng skolekorps er på marsj inn, invitert av en spandabel masseidrettssponsor.

Imens varmer vikingene og piratene opp. Favoritten er lokal, laget heter Vikings, og bare antallet i kampopsettet er nok til å få piratene til å svette. Elleve topptente vikinger skal lage salat av pirat-crew'et på bare åtte mann.

Mjødberget er på plass, i nye kostymer for sesongen, og med mange nye fjes - og noen opprinnelige hardballs. Hallen sitrer som vanlig av forventning idet fem minutter gjenstår til kampstart. Rogers, Gabela, Troni og de andre, nytilsatte vikingene tøyer muskler og leker med skuddarmen like før start, musikken toner ut, lyset faller - og basketligaens sjette sesong er i gang, med seks klubber i den nasjonale toppligaen. Ett er sikkert for Harstad Vikings, grossist i sølvplasser: ALT ANNET ENN SEIER I SERIEN er uaktuelt, no option, absolutt uakseptabelt, tull og tøv og i det hele tatt ikke på tale.

Og med det: VI ER I GANG!

1. periode

Vikinghøvding Lazar Vidacic - i beige dress - har bestilt pest, fordervelse og trepoengere over de stakkars piratene, ledet av Anthony Collins, en sjørøverkæptn av den gode, gamle sorten. Gjett om han skal få problemer med splitt i bramseilene i dag...

Vikings vinner første droppballen, og misser på sjansen. Brian Adams kontrer, men det gjør vikingene også, ved Thomas Vangen, som får æren av kampens første poeng. Piratene svarer med en trepoenger. Og en toer. Pluss bonus for personlig feil. Jepp - og 2-6 til Pirates. Blåflekk til Viking-Vangen og pirat Helge Ramstad. Vikings henter inn to poeng og bryter - og fomler. Lazar Vidacic vil ha taimout etter to og et halvt minutt. ---

Rune Paulsen legger en nydelig, perfekt trepoenger. Josh Steindal i Pirates forsøker seg som dampveivals under Vikings-kurven og får blåflekk. Vikings har hentet opp differansen og er med et par svupp oppe i ledelsen. De ryster flere triks ut av ermet og er før halvspilt periode oppe i 11-6. Jessør! Og "Skjærstad" går godt, Piratene finner noen luker, og det er jevnt igjen. Rogers og Mario Woodson finner hverandre, og legger fett på stillinga. Sanel Gabela legger sin første treer. Salen brøler. Rogers legger en treer. En nydelig tretrekkskombinasjon mellom Elsafadi, Rogers og Woodson er nær ved å lykkes. Rent artisteri, Herlige greier, og på tre minutter igjen av perioden står det 18-15 til Vikings.

---

Trøkket fra vikingene er jevnt og maskinmessig. Woodson og Rogers samarbeider plettfritt, Woodson nesten dobbelt så stor, Rogers herlig artistisk. En gylden duo som har helt spesiell kontakt på banen. Piratene fomler fryktelig. Josh Steinthal bommer til og med stillestående, og det holder ikke i kuling med vikinger. Et lite antall spillere gir naturligvis også coach Collins begrenset variasjonsmulighet. Ved periodens utløp er stillignen 26-20, og piratlaget har åpenbart grunn til å skjelve i skjegget, hadde de hatt noe.

2. periode

Piratene stjeler en toer. Gabela svarer med en treer. Og nok en treer. Piratene tar taimout for å komme seg over skrekken. 32-25 og det har gått knappe tre minutter av perioden. Vikings fortsetter med bredsider. Elsafadi skårer. Vikings snapper returen - og en gang til. 36-25. Piratene plugger inn en trøstekurv. Ali Raza Inayat dytter Rogers og får blåflekk, det går et drag av alvor over ansiktet. Elsafadi tar bonusene. To ganger - to treff. Ti poeng over. Woodson dønker etter en kirurgisk pasning fra Rogers. Halltaket løfter seg åtte millimeter. Bølge etter bølge velter over ei piratskute med miserabel rigg etterhvert. Nok en taimout på vel halvspilt periode. 43-29, kampen ligner mer og mer en summarisk senkning.Dommer Kjell Løvvold dømmer Rogers for skritt, og får en anelse pepper fra Mjødberget. Men Rogers har mye sprett i beina i dag, Han er høyt og lavt og sidelengs. Gabela langer en treer til bare på flyten. 53-31 er stillinga, det er knappe tre minutter igjen. Piratene står i vann til neseborene, og må ause skuta kraftig skal de komme gjennom dette uværet. Så de tar en taimout, sin andre. Woodson dønker på ny, og piratene fortviler. Vikingene flyter flere meter høyere, bryter oppløpene fra piratene systematisk, og legger salvinger av to og trepoengere i retur. Woodson får spasere fram til kurven, satse fra dypet av akillessena, fly høyt over hup'en og kan kanelsnurre ballen gjennom trålposen i ro og mak og helt uten forstyrrelse, til bukk og honnør fra en æresgarde av halvdrukna sjørøvere. Idet perioden er slutt står det 60-33 på tavla...3. periode

Vikings skåra 34 poeng i periode 2. Piratene skåra 13. Har de et problem, neidaaa! Lettlest og kavete, og vikings stempler inn en toer ved Rogers etter ca åtte tiendels sekund av tredje periode. Like etter - nok en kurv. Rogers bryter returen og treffer Elsafadi over lengst mulig distanse. Piratene klarer ikke å utnytte sine sjanser. 68-36. Tredje periode skal bli grillfest. Ali Raza Inayat klarer en trepoenger. over vikingenes hode. Det må regnes nærmest som en glipp. Få feil så langt i kampen, nedslaktinga går røddig og greit, og uten grove fakter. Ingen spiller har mer enn to blåflekker. Piraten Brian Adams - en bigging å se til - legger en kurv. Har frøken Nonchalanse tatt bolig hos vikingene, den farlige frøkna som kan forpurre ethvert bestikk og sette vikingen på harde prøver. Jeg synes å merke en seier på forskudd hos karan. 71-44 etter fire minutter. Nei, skal piratene hente opp denne ledelsen må nok hver eneste viking miste alt de har av armer og bein.

Likevel, bør vikingene rose seg av spillet? Det er flust av fine enkelttrekk og singelprestasjoner i laget. Et parkert, slitent og nedbrutt Pirates-lag åner milevide rom for underholdende enkelttrekk, men vikingene trenger ikke koble inn de gyldne kombinasjonene, og det er synd. Vi får se mange spillere i aksjon, men ikke noen helhetlig opplevelse av Vikings som lag. Holder dette mot bedre lag i ligaen? 80-52 og tre minutter igjen av perioden. Mario Woodson dønker for gud vet hvilken gang, og pirathøvding Collins sitter krokbøyd på skafottet og venter på å bli klynget opp. Øyenbrynene tegner en stadig dypere V.

Halvannet minutt igjen og 82-54. Vikings ruller for halv maskin over en totalt ydmyket piratgjeng. 90-54 står etter et par nye rullinger, og vikingene får uttelling på alt de gjør. Sjørøverne har bare neseborene oven vanne. Sekunder gjenstår av tredje periode, og det mest spennede er hvorvidt vikingene når hundre poeng før klokka går. Perioden er over og stillingen er 95-54.

Mario Woodson kvitterer i starten av perioden ut sitt løfte om å skåre 20 poeng i hver eneste kamp for Vikings. Han har fire feil, og 21 poeng tilknyttet sin innsats. Kampens toppleveranse står likevel Jeff Rogers for. Etter fire minutter er stillingen 112-59. Vikingene plukker og plukker, sjørøverne renner etter i kontringene som svette bedriftsspillere. Noen som sa Tufte IL? Kanskje kan Vikings låne ut en spiller eller to? Sjørøverkaptein Collins hviler haka i handa og har gitt opp. Brøler litt en kort stund, men ser at han pisker et steindødt øk. Vikings setter reservene inn i en siste skåringsparade, dette ender med stygge tall. Ser vi konturene av den største poengdifferansen i ligaens historie? Det må noen sjekke. I alle fall: Idet tre minutter gjenstår av Vikings høstslakt, lyser det 123-63 fra tavla. Unge Jonas Evensen lirker en smart ball inn til Elsafadi under kurven og får stor åtgaum fra et lyrisk Mjødberg. Publikum reiser seg, Det er to minutter igjen, og kjapper vi oss nå, rekker Vikings hundreogfemti. I alle fall hundreogførti. I alle fall hundreogtretti...

Oopps!! Bryan Adams farer forbi pressebenken i en svusj, med ball i hand og rakett i gluteus maximus. To poeng. Begynner han kampen nå, eller? Jaja han har jo halvanna minutt igjen, og det står 125-67.

Unggutten Bjørn Thomassen får to bonusskudd idet kampen ebber ut, og lårer ett av dem. Etter et bonus til sjørøverne er kampen over.

Helt grei sesongdebut for Vikings, total katastrofe, partering, obduksjon, drukning og død for sjørøverne. Et av de største poengdifferansene publikummet i Harstadhallen har vært vitne til. Kampen ender 128-71.

PS! Tromsø Storm møter Kristiansand Pirates i sin sesongdebut i Tromsøhallen søndag ettermiddag.