Føler seg hetset

Som den eneste idretten i Norge, er det hemmelig før en basketballkamp hvem som dømmer.
sport

Dommerhetsing fra pressen er et av argumentene for å opprettholde ordningen.

Ordningen med å holde dommeroppsettet hemmelig ble innført i fjor.

- Årsaken til at vi ikke ønsker å offentliggjøre dommeroppsettet på forhånd skyldes en del uheldige episoder fra i fjor, der en del av pressen hetset dommerne, sier Knut Roald Myhre, leder i dommerkomiteen i Norges Basketballforbund.

Forandrer ikke

- Dette er sterke beskyldninger, Myhre. Har du noen konkrete eksempler på slik hetsing fra media?

- Nei, jeg har ingen eksempler fra min tid. Dette er episoder fra før jeg ble leder i dommerkomiteen. Men jeg ser ingen grunn til å forandre på ordningen.

Sykdom, skader og andre forhold som gjør at dommerne ikke kan ta på seg oppdraget som først planlagt, er den andre grunnen til at dommerkomiteen ikke avslører hvem som dømmer kampene på forhånd.

- Det kan komme et tilfelle av for eksempel sykdom, som forandrer dommeroppsettet like før kamp. Da kan pressen føle seg snytt, hvis de på forhånd har forberedt seg på å skrive noe i negative ordelag om dommeren, mener Myhre.

Objektiv og saklig

Likevel har ikke Myhre noe imot vurderinger av dommernes innsats etter en kamp.

- Både pressen og lagledere kan komme med enten ordmessig eller en tallmessig vurdering etter kamper. Men jeg håper at en slik vurdering kan være objektiv og saklige, og noe mer enn at dommeren var dårlig. Dette stiller selvfølgelig krav til dem som skal kritisere, for det kan bli vanskeligere å gi en vurdering når man må begrunne den, fastslår Myhre.

Også Arnstein Gloppen, forbundsdommer i Norge, synes det er greit med en saklig vurdering etter kamp.

- Dommerbørs etter kamper finner man i andre idretter. Om pressen føler at det gir en bredere dekning og et bedre bilde av hva som skjedde i kampen, må de få lov til det. Men dette er min personlige mening. Jeg vet ikke hva de andre dommerne synes om det, sier Gloppen.