Følg kampen!

Vikings-Ambassadors 105-94 I ettermiddag har Harstad VIkings påtatt seg å snørrbanke Frøya Ambassadors i Harstadhallen. Det gikk heldigvis bra - til slutt.
sport

Kampen starter klokka 1830, og du følger den her - periode for periode.

En tynt befolka Harstadhall gjør seg klar til ny holmgang, denne gangen med Frøya Ambassadors. Kampen burde være grei nok. Ambassadors har ikke skremt vannet av noen denne sesongen.

Men det har sannelig heller ikke Harstad Vikings. De siste kampene i Harstadhallen har vært begredelige opplevelser, og publikum viser det - i litt for stor grad - med å holde seg hjemme.

Og nå knirker det arrangementstekniske også. Vikings-spillerne blir presentert med forbrytersladd over alle ansiktene. og kampsirenen går av et minutts tid i hallen - før kampen droppes i gang.

Vel, gentlemen, let the fun begin.1. periode

Vikings tar som vanlig droppen, og Mike Mackell dropper en toer. Vikings bryter returen - og Frøya gjør likeså, og skårer. Like langt, og rett etter går Frøya opp i ledelsen.

Det skusles i Vikingsforsvaret, og Robert Holm tar en tidlig timeout for å legge opp bestikket på ny.

Det hjelper ikke praktfullt. Etter tre minutter står stillingen 5-10 til Frøya. Ikke si at VIkingene skal ete småstein igjen i dag. Det har ingen fortjent. Ikke Vikings-spillerne, som mangler Jeff Rogers, reglene tillater ikke flere enn tre amerikanere på banen samtidig. Ikke Mjødberget, som sliter med entusiasmen. Ikke Harstadpublikum, som gjerne skulle sett en seier.

Og ikke Bjørn Risshall, som leder vikingenes skårbrett, i øyeblikket banens toppskårer. Etter seks minutter sørger Kristian Storm Hansen for å spise opp differansen, stillingen står håpefullt på 15-17. Vikings begynner å bli varme på kampen, snare i snuan og kjappe på leggene, nå legger Jermaine Robinson en ensom treer også. Frøya kvitterer kjapt, og Marco Elsafadi spiller ballihatt med viking-forsvaret. 18-23.

Risshall fortsetter draiven. Sanel Gabela prøver englearmen. Robinson også. Perioden går ut på stillingen 23-25.2. periode

Frøya går tøft ut. Vikings svarer. Får straffepoeng. Noen ville kalle det dørti triks. Andre en siste utvei. Taktikken med å slå en arm som skyter, i håp om at han bommer på derpå følgende straffer, er litt som å åpne dasslokket etter å ha pissa. Den eneste slik taktikk funker mot er vel Jermaine Jackson, som må ha blnos slakkeste treffprosent på stående skudd mot hup'en.

Om litt er Frøya igjen oppe på tipoengs ledelse. Hva er dette for noe? Frøya spiller jo ikke fantastisk basket. Det er greit håndverk, solide kombinasjoner, intet artisteri og fænsi footwork. Men gjennomprøvde kombinasjoner, mange hender på ballen før skåring, skring av skytter, lukeformasjoner og alle i bevegelse. Basket er et bevegelsesspill, en ballett. La en ballett stå i ro, og det blir stivt og kjedelig. Sånn er det med basket også.

Vikings plasserer en dønk i det sjette minutt av perioden. Sanel Gabela leverer en langer. Men stillinga er fortsatt 35-42, avstanden er enorm, og akkurat nå virker det som om lagene ikke spiller samme kamp.

Vikings fortsetter å fomle under fiendens hup, og blir fortvilet brutal under egen. Sakte og tungt går det rettveien. På tre minutter igjen står det 39-42.

Mackell gjør sin tredje feil. Frøyas Marco Elsafadi slengkysser frekt Mjødberget etter en mirakelbue foran VIkingskurven. Mackell fortsetter å levere spiral-skudd som gir uttelling. 43-44. Ett minutt å gå. Mjørberget psyker ut en Frøya-straffe. Elsafadi må uskadeliggjøres, med fireogførti frimerker eller noe slikt. 43-47. En langer nå takk. Mackell lystrer - og bommer såvidt.

Perioden går ut på 43-47, et gnagsår av en differanse.3. Periode

VIkings går hardt ut. Men er saltstøtter i forsvar. Frøya pukker kurv etter kurv. Og dette er endatil Frøya uten stjerna Frode Loftesnes.

Frøya kjører også etter den hersens nedklippingsmetoden når de misser håndverksmessig og glemmer å demme opp for en rask retur. Det blir teknisk feil og to straffekast. For lite, spør du meg. Straffa burde vært hardere. Ut av banen tretti sekunder, for eksempel. Som det er nå er det prikk og to tette.

Nei, om du ikke fikk balla deg til å gjøre forsvarsjobben da du skulle, well then, f*** you.

Heisann, det flasker seg. Fjerde minutt av perioden, og Robinson sender Vikings forbi. Frøya. Mjødberget hyler som gale. Ny nerve. En straffe senere er vi oppe i to poengs ledelse, og Vikings er begynt å bryte returer. Har proppen gått? Nei, Frøya forbi. Jo, Vikings forbi igjen! Og straffe, Treff nå da, neeeeeeiiii......Ahhh...proppen gikk!

Frøya bommer da på straffene, det er enda en trøst. Vikings skårer to pluss straffe. Knappe fem minutter igjen, og 61-58, nei forresten, 62 - og 63. Overtak. Kristian Storm Hansen legger på til 65-60, og Frøya er skremt til en timeout.

Dommerne har ikke blåst seg i hjel. Et tjuetall feil tildelt i kampen så langt, trekvart ferdigspilt. Det er ikke dommerne som forstyrrer flyten, ikke i dag.

Mike Mackell punkterer kurven jevnt og sikkert fra straffepunktet. Frøya baler og leverer små mirakler, men har mista makta. Det er kav fra et havarert mannskap.

Frøyas Greg Knudson kunne tatt jobb som navigasjonsfaremerke i gult og svart. Det er sånne, du vet, som står fortøyd over en grunne, helt rolig og bare svaier etter strømmen. Akkurat som Knudson.

På fløyta av tredje periode legger William Pavlic en herlig distanseskåring, og perioden går ut med 78-72. Jess!!

-----

4. periode

Jermaine Robinson legger en straffe som må være den største missen i blno-historien, og banner innett. Kristian Storm Hansen leverer, og ledelsen overstiger ti poeng. Dette går rette veien. 85-78 etter fire minutter. Mackell sliter som en helt både i fiendeland og hjemme.

VIkings er kraftig på offensiven og leverer glimt av slitent, men pent spill. Frøya har rakna.Jermaine er ute på snappern, sikrer differansen. Fitim Troni er kalt inn, og Pavlic, Mackell, Risshall og Pavlic pumper steinhardt og nådeløst mot ethvert trekk fra de gulkledte Frøyaspillerne. Humøret er tilbake på banen. Robinson skyter og bommer, men det er ikke så farlig, for Troni snapper det hele opp, og vikingene kan fortsette å leke med Frøya. Elleve poeng foran. Tretten, forresten, ved Robinson.

Tre minutter igjen, og Risshall pumper inn to tette. Jeg tror vi kan konstatere seier, takke Frøya for forsøket, og forsikre VIkings om at seiersbrusen bør inneholde et antall erkjennelser om at det ikke går å spasere seg til seier i denne ligaen. Spillet var jevnt over ikke særlig bedre enn de har levert tidligere, motstanderen var bare bra mye semre.

Coach Robert Holm har ei fin rekke indiviuelle ballkunstnere på laget, og nå gjelder det å skape en vev som oppgår i en høyere enhet enn summen av dem.

Vikings bikker 100 poeng på ett minutt igjen, og Frøya kommer aldri dit. Ungdommene Torgeir Øverland og Arne Risø Nilsen får spille siste minuttet, og 14-åringen Ali Oakkaka på Frøay får også noen sekunder. Kampen går over i historien på stillingen 105-94.