Fortsatt stengt for toppidretten. Lettelser for barn og unge

Seriespill anbefales utsatt, og heller ikke treningskamper skal spilles. Eliteserien i innebandy er blant idrettene som likevel ikke kommer i gang fredag.

Statsminister Erna Solberg kom ikke med gode nyheter verken for toppidretten eller for utøvere over 20 år på fredagens pressekonferanse.  Foto: Berit Roald/NTB

sport

Det er klart etter at regjeringen fredag ettermiddag redegjorde for videre tiltak knyttet til koronapandemien.

For Harstads eliteserielag, som skulle spilt kamp mot Tunet i Oslo lørdag og kamp mot Nor 92 utenfor Drammen søndag, spilte det på kort sikt ingen rolle. Kampene var allerede utsatt da innebandyklubbens flyavgang var klokka 13.45 fredag.


Helgens elitekamper utgår. - Vi taper 50.000 kroner

Det er ventet ei beslutning om eliteidrettene gjenåpnes fredag ettermiddag. Så lenge kunne ikke Harstads eliteserielag vente.


Tegn på økende smitte

Statsminister Erna Solberg sier det ikke er funnet rom for å åpne for seriespill i toppidretten.

– En stund har smitten gått ned, men nå er det tegn på at den er økende igjen. Mange har veldig gode argumenter, men summen av ønskene vil resulterer i økt smitte. Summen av alt vil gjøre at vi mister kontroll. Det er for risikabelt å lette på tiltak nå. Vil gjøre ny vurdering i midten av mars, sier Solberg.

– Er det lavere smittetall fremover, og kan få opp antall vaksinerte, vil det være mulig med gradvis lettelser for toppidretten etter hvert, svarte Solberg på spørsmål fra VG om når toppidretten kan komme i gang.

– Vi måtte følge prioriteringene, og da blir det barn og ungdom, understreker Solberg.

Noen lettelser blir gjort gjeldende fra natt til tirsdag 23. februar. Barn og unge prioriteres fortsatt.

– De har hatt det vanskelig lenge, med få aktiviteter og liten grad av sosial kontakt. Vi er glade for å åpne forsiktig opp. Barn og unge under 20 år vil fortsatt kunne trene innendørs og utendørs. De kan også konkurrere, men innen samme kommune, sier Solberg.

Barn kan konkurrere i egen kommune

Også langrenn kan ha arrangementer innad i egen krets, eller innen egen region, for barn og unge under 20 år.

Nå åpnes det også opp for idrettsarrangementer og konkurranser for barn og unge., kan disse arrangementene ha inntil 50 personer innendørs og 200 personer utendørs.

I idretter som involverer nærkontakt, som for eksempel fotball og håndball, må alle deltakerne i konkurransen være fra samme kommune. Dersom barn og unge trener med et idrettslag i en annen kommune, vil de kunne konkurrere med dette idrettslaget så lenge smittesituasjonen tillater det.

I idretter som ikke innebærer nærkontakt, som for eksempel ski, kan konkurransene samle deltakere fra idrettskretsen eller regionen.

Regjeringen vil gjøre en ny vurdering av tiltakene i midten av mars.

Reglene for idretts- og fritidsaktiviteter

Her er de samlede anbefalingene for idretten.

  • Barn og unge under 20 år kan trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt. De unntas fra anbefalingen om en meters avstand når det er nødvendig for å drive med aktiviteten.
  • Barn og unge under 20 år kan delta i idrettsarrangementer som samler deltakere fra samme kommune. Innendørs kan det være inntil 50 personer på slike arrangementer. Utendørs er grensen 200, det inkluderer utøvere, trener, dommere og eventuelle tilskuere. Dersom barn og unge trener med et idrettslag i en annen kommune, vil de kunne konkurrere med dette idrettslaget så lenge smittesituasjonen tillater det (nytt).
  • Barn og unge under 20 år som driver med idretter som ikke innebærer nærkontakt, som ski, kan delta i idrettsarrangementer utendørs som samler deltakere fra samme idrettskrets eller region der region brukes som geografisk inndeling. (nytt).
  • Voksne anbefales ikke å drive organisert aktivitet innendørs. Utendørs kan voksne drive organisert trening dersom det er mulig å holde god avstand.
  • Toppidrettsutøvere kan trene som normalt, både utendørs og innendørs.
  • Toppidrettsarrangementer tillates, med unntak av seriespill som fortsatt anbefales utsatt i toppidretten. Det gjelder også treningskamper mot andre lag utenfor egen klubb. Dette gjelder også i idretter som er utenfor sesong, herunder fotball. Det anbefales fortsatt utsatt for å begrense mobilitet og sosial kontakt.