Skulle få svar i kveld om mulig seriestart. SOIF og andre må fortsatt vente

Kanskje får SOIF og Fotball-Norge nytt fredag, men ingen kan si noe som helst om mulighet for trening og kamper.

  Foto: Håkon Steinmo

sport

Klokka 20 torsdag var fotballklubbene i den nasjonale 3.-divisjon for menn og de regionale 2.-divisjonsavdelingene for kvinner innkalt til møte. Der skulle Norges Fotballforbund (NFF) gi svar om disse kan innlemmes i den såkalte toppfotballpiloten, og dermed komme i gang med fullkontakttreninger og kamper.

Fotballforbundet har på forhånd sendt ut en undersøkelse blant klubbene der disse er bedt om å vurdere og bekrefte at de kan etterleve og følge opp smittevernsprotokollen.

Myndighetene er likevel usikre på om NFF selv kan beslutte å innlemme de to divisjonene i toppfotballpiloten, melder fotballforbundet torsdag kveld.

Møtet må nå utsettes til klokka 17.00 fredag fordi NFF torsdag ettermiddag fikk beskjed fra myndighetene om at de vil behandle spørsmål om det virkelig er slik at forbundet selv kan beslutte å innlemme 2. divisjon (kvinner) og 3. divisjon (menn) i toppfotballpiloten. Disse signalene ble først gitt av kulturminister Abid Raja i forrige uke.

– Det å motta en slik brems fra myndigheten nå, etter gjentatte forespørsler om direkte dialog i møte og over en uke etter at vi i brevs form ga uttrykk for at vi nå ville vurdere å innlemme disse liganivåene i toppfotballpiloten, er overraskende og krevende å forholde seg til, særlig for de mange involverte klubber og mennesker som var lovet avklaring i dag. I tillegg har kultur- og likestillingsminister Abid Raja ved flere anledninger gitt klart uttrykk for at det er opp til NFF å beslutte at 2. divisjon kvinner og 3. divisjon menn kan starte så sant lagene «forpliktes til å følge og overholde idrettens protokoll laget for toppfotballen og toppidretten», sier Pål Bjerketvedt, generalsekretær i NFF i en pressemelding.

Myndighetene har gitt signaler om at NFF sannsynligvis får avklaring i morgen, både på ovennevnte og på vår lenge prioriterte forespørsel om full gjenåpning av all fotball.

SOIF-trener Tor Anders Hustad har overfor Harstad Tidende uttalt at hans spillere trolig får ferie i hele juli dersom myndighetene står ved sin foreløpige beslutning om at 1. september er første mulige dato for ordinære treninger igjen. Fotballforbundet planlegger fortsatt seriestart 8. august. I så fall må lagene i gang med fullkontakttreninger igjen i begynnelsen av juli.

Lokale 2.-divisjonsklubber er Harstad Damefotball, Kilkameratene, Medkila 2 og Medkila 3. Denne divisjonen har fått 16. august som startdato.