Må lære av fiaskosesong: Sportslige grep må tas før ny satsing

Harstad Håndballklubbs sportslige leder ser ikke for seg allnorsk 2.-divisjonsdeltakelse for enhver pris.

SPORTSLIG LEDER: Monica Lindstrøm sier Harstad Håndballklubb må stille krav til seg selv før klarsignal kan gis for 2.-divisjonsspill. – Vi må ta hensyn både til klubb og sponsorer, sier hun.   Foto: Øyvind Askevold Kaarbø

SPORTSLIG LEDER: Monica Lindstrøm sier Harstad Håndballklubb må stille krav til seg selv før klarsignal kan gis for 2.-divisjonsspill. – Vi må ta hensyn både til klubb og sponsorer, sier hun. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø 

sport

Klubbens 3.-divisjonsmestere for menn fikk lørdag tilbud om opprykk og spill i nasjonal 2.-divisjon til høsten. Kvinnelaget, som vant sin 3.-divisjonsavdeling, ble rangert som nummer tre av fire lag, og var dermed ikke blant de to som fikk tilbudet.

Prosessen er i gang med å se hva et opprykk for håndballgutta innebærer, ifølge sportslig leder Monica Lindstrøm.

Beslutningen er tatt: Opprykk for Harstads håndballgutter

Harstads 3.-divisjonslag for menn flyttes opp til allnorsk nivå. Lødingens menn og Harstads kvinner må prøve på nytt.


Utfordrer

Klubben har friskt i minnet forrige forsøk i 2.-divisjon, det hittil eneste. Harstad vant bare én av 22 kamper og rykket ned etter 2016/17-sesongen.

– Vi kan ikke leke denne gang, sier Lindstrøm.

– Jeg sier ikke at vi gjorde det den gang, men da stilte vi svekket i 2.-divisjon sammenlignet med laget som rykket opp.

Lindstrøm har utfordret trenerduoen Joakim Dahl Haraldsen og Daniel Nyland, som må kartlegge spillergruppa.

– Da må vi ikke bare spørre om gutta har lyst til å spille i 2.-divisjon. Spillerne må også gjøres oppmerksomme på hva som kreves. De må bruke mer tid på håndball og trene mer enn de har gjort til nå, sier Lindstrøm.

Divisjonskonkurrent vil hente Harstad-spiller

Urædd kan bli en av Harstads motstandere i nasjonal 2.-divisjon. De vil også ha en av grønntrøyenes beste spillere.


Uten verken å ansette eller avsette trenere, mener den sportslige lederen at det må stilles spørsmål om spillende trenere er ideelt på et høyere nivå.

– Joakim og Daniel har gjort en formidabel jobb, men kanskje bør de få lov til å konsentrere seg om utelukkende å være spillere etter et opprykk. Den diskusjonen må vi ta.

Bredde og rekruttering

Som sportslig leder har hun ett hovedmål for ei 2.-divisjonssatsing.

– Det første målet, og viktigste, er at vi må være så godt rustet at laget berger plassen. Skal vi ta opprykket, må det være for å etablere oss på et høyere nivå, sier Lindstrøm.

Svarene fra spillergruppa og trenernes vurderinger vil ligge til grunn.

– Uavhengig av hvor mange som er med videre fra stallen vi har per i dag, er vi nødt til å hente inn forsterkninger. Vi må ikke ende der vi var for fire sesonger siden – med en altfor tynn stall, fastslår hun.

Samtidig må HHK tenke lenger enn bare neste sesong.

– Vi har ingen bredde bak seniorlaget. Det må tas et skippertak med rekruttering. Flere gutter må inn i sporten, vi må ha plass til alle, og vi må ha kompetente trenere på alle nivåer som gjør det spennende å være med og kanskje også satse. Så må vi også se om klubbene rundt oss vil være med på et slikt løft, sier Lindstrøm.

Økonomi

Koronapandemien kan gjøre ei allnorsk satsing vanskelig. Både klubbleder Beate Tande og sportslig leder Lindstrøm ser ikke bort fra at det blir enda tøffere å få midler i et markedet preget av permitteringer og redusert aktivitet i næringslivet.

– Jeg tror det er flere av aktuelle sponsorer som nå blir å få en økonomisk trangere hverdag, sier Tande.

– Hvis sponsorene sliter, må vi også tenke på- og støtte dem når koronasituasjonen er over. Da må vi være sikre på at de valgene vi tar er gode både for oss selv og støttespillerne, sier Lindstrøm.

Håndballklubben skal ha et styremøte innen kort tid for å diskutere veien videre.