Beslutningen er tatt: Opprykk for Harstads håndballgutter

Harstads 3.-divisjonslag for menn flyttes opp til allnorsk nivå. Lødingens menn og Harstads kvinner må prøve på nytt.

KAN JUBLE: Daniel Nyland og Harstads avdelingsmestere i 3.-divisjon får tilbud om spill på allnorsk nivå neste sesong.  Foto: Øyvind Askevold Kaarbø

sport

Denne bestemmelsen er tatt av Norges Håndballforbunds region nord. Seriespiller og opprykkskvalifiseringen lar seg ikke gjennomføre som følge av koronapandemien.

Opprykk til allnorsk nivå måtte dermed tas som en skrivebordsavgjørelse.

For tidlig å feire: - Kan bli loddtrekning om opprykk

Håndballspillere i Harstad og Lødingen må vente med å juble for opprykk. Plassen kan ryke på utradisjonelt vis. Endelig svar kommer fredag kveld.


Ett opp, ett må vente

Region nord har fire avdelinger både for kvinner og menn, men kun to opprykksplasser for hvert av kjønnene. De ubeseirede tabellenerne for menn, Rørvik og Harstad, tilbys opprykk. Lødingen og Ørsta er best i sine avdelinger, men har ett tap hver.

– Med opprykk tror jeg vi beholder hele laget. Det kunne blitt vanskelig å holde gjengen samlet hvis det ikke skjer, uttalte Joakim Dahl Haraldsen, spillende trener for Harstad før beslutningen ble tatt.

MÅ VENTE: Lødingen må belage seg på enda en sesong i 3.-divisjon. Bakerst fra venstre: Sturla Hansen, Ingve Kanstad, Georgi Atanastov, Christopher Staurset, Christoffer Sagstad, Valentin Atanasov, Kiril Savov og Tom-Stian Larsen Santi. Foran fra venstre: Christian Arntsberg, Vetle Klæboe og Krister Kristensen.  Foto: privat

Lødingen på sin side har satset hardt for å rykke opp, og har studert motstanderne de skulle stått overfor i kvalifisering.

– Jeg mener både Lødingen og Harstad denne gang hadde en fair sjanse, i alle fall en av oss. For oss er det ingen krise. Vi må bare prøve på nytt neste sesong hvis vi ikke får plassen, sa styremedlem Hugo Jacobsen i håndballgruppa da Harstad Tidende sjekket stemningen kvelden før avgjørelsen.

- Vi skal i alle fall ikke satse mindre enn det vi gjorde i vinter, sier Jacobsen etter offentliggjøringen lørdag ettermiddag.

Harstad og Lødingen kan få tilbud om allnorsk spill

Håndballsesongene fullføres ikke. Harstad og Lødingen ser ut til å få opprykk uten kvalifisering hvis forbundets prinsipper følges.


Harstad spilte for hittil eneste gang på allnorsk nivå i 2016/17-sesongen.

Straffes

For kvinner tilbys opprykk til Strindheim, som har vunnet samtlige kamper i den ene trøndelagsserien. I tillegg får Rognan muligheten. Sistnevnte har i likhet med Harstads kvinner åtte seirer på ni kamper. Lagene spiller i hver sin avdeling. Dermed er målforskjell utslagsgivende.

UHELDIGE: Karoline Nordmo og Harstad har røket med knappest mulig margin i tre kvalifiseringer. Denne gang ble Harstads opprykkssjanse stoppet av koronapandemien.  Foto: Øyvind Askevold Kaarbø

– Vi blir straffet for å ha valgt den nordligste avdelingen. I avdeling sør ville vi vunnet alle kampene, sier Harstads trener Monica Lindstrøm.

Hun tar ikke påstanden ut av løse lufta. Harstad gikk ubeseiret gjennom avdeling sør tre sesonger på rad før klubben søkte om å få spille i avdeling nord – rett og slett for å få bedre motstand. Harstads kvinnelag har kun ett tap i seriespill siden 2016. Harstad har møtt Rognan de foregående sesongene, og har enten vunnet eller spilt uavgjort.

Harstad har ikke hatt et kvinnelag på allnorsk nivå siden Landsås var i daværende 1.-divisjon i 1992.

Begrunnelsen

Håndballforbundet seier bestemmelsen er tatt etter lovens paragraf 9 - 6. ledd, i "rekkefølgeberegning".

"Dersom det blir nødvendig å rangere lag fra forskjellige avdelinger, skal det lag som har flest poeng i forhold til antall spilte kamper, rangeres høyest. Hvis flere lag har samme poengsum, skal det laget som har størst målforskjell, eventuelt dernest har flest scorede mål i forhold til antall spilte kamper, rangeres høyest. Dersom lagene etter dette fortsatt står likt vil rekkefølgen avgjøres ved loddtrekning dersom intet annet er fastsatt i særbestemmelsene for den enkelte konkurranse."