Godtok ikke avlysning - samlet inn 150.000 til egen løpsdag

Da Per Jørgensen og Elisabeth Næss fikk beskjeden om avlysning av årets siste løpsomgang, valgte de å ta saken i egne hender.

JULEBONANZA: Den siste kjøringen for året i Harstad 21. desember ble kuttet ut av økonomiske årsaker. Det godtok ikke Per Jørgensen og Elisabeth Næss. Sammen har duoen klart å samle nordnorsk trav ved å skape lokalkjøringen Julebonanza, med et premiebord pålydende 150.000 kroner. Arkivfoto: Øyvind Askevold Kaarbø 

Samlet: Per Jørgensen og Elisabeth Næss har sammen klart å skape en alternativ lokalkjøring som erstatning for årets avlyste løpsomgang 19. desember. 

sport

Krisen i Trav-Norge har vært behørig omtalt i ulike medier denne høsten. Og konsekvensene har allerede begynt å rulle inn. 8. oktober kom en nedslående melding fra Det Norske Travselskap (DNT). Grunnet kostnadsbesparelser så man seg nødt til å fjerne løpsdagen som skulle ha gått av stabelen den 21. desember. Derfor skulle vinterpausen på Harstad travpark bli enda lenger enn hva som først var antatt.

Men det aksepterte ikke Per Jørgensen og Elisabeth Næss.

Tilfeldig møte

Tirsdagen etter at den nedslående beskjeden hadde nådd inn til landsdelens travaktører, var det klart for banetrening. Næss tok turen fra Sortland inn til Harstad travpark for å trene sine håpefulle løpshester. Det var også Jørgensen i gang med. Og de to kom i snakk.

– Praten kom fort inn på at en ny løpsdag ble fjernet. Etter en stund så kastet jeg ut en vill idé om at dette var noe som vi skulle ha arrangert selv, erindrer Næss, før hun utdyper:

– Det ble en idé som Per tente på fra første sekund.

Det istemmer Jørgensen i:

– Det å bli fratatt en slik dag er noe som to personer som er veldig glade i nordnorsk travsport, ikke liker.


Unison landsdel

Arbeidet med å skape et alternativ til løpsdagen, som man tidligere mistet, var i gang omtrent umiddelbart etter treningsøkta.

– Omtrent før jeg hadde kjørt ut av hesteringen, fikk jeg den første telefonen fra Per, som meldte om at den første bidragsyteren var på plass, sier Næss.

Og siden den gangen så har Næss og Jørgensen ikke sett seg tilbake.

– Det har vært en fantastisk oppslutning gjennom hele denne prosessen. Vi har bare møtt på positivitet hos hvert eneste travlag som vi har kontaktet. Dette er noe som alle ønsker å ta del i og være med på å støtte opp om, sier duoen.

Møysalen-medlemmet og Harstad og Oppland travlags tidligere leder håper også at samarbeidet dem i mellom kan være et bilde på ei ny tid.

– Vi må klare å legge det som tidligere har vært konfliktområder mellom travlagene bak seg. Nå må vi stå sammen for å påvirke situasjonen positivt, slik at forholdene for å utøve sporten, som vi alle er så glade i, blir best mulig. Travlagene må samle kreftene for å påvirke situasjonen positivt, sier duoen.


Dystre spådommer etter nasjonal krise:

– Travsporten blir et månelandskap

– Vi skal være heldige om vi får beholde ti årlige løpskjøringer slik situasjonen nå er.

 

Stor premiepott

Og etter hvert som tida har gått, og arbeidet med å skaffe til veie premiepenger har utviklet seg, har det blitt samlet inn en imponerende sum med penger til løpsdagen i egen regi 19. desember.

– Foreløpig har vi hatt samlet inn et samlet premiegrunnlag på 100.000 kroner. Men gavepremiene som også er donert, snakker vi om verdier for 150.000 kroner, sier Næss.

– Og arbeidet rundt denne løpsdagen er enda ikke ferdig, sier Jørgensen.

De legger også til at dette ikke bare er en dag hvor det utelukkende er sportslig fokus.

– Vi liker vel å si det sånn at det er 40 prosent sportslig fokus og 60 prosent sosialt samvær, sier duoen. De kan blant annet love julegrøt på årets siste løpsdag for travfolket tre dager før jula ringes inn.

Julebonanza

Hovedårsaken til at løpsdagen kan la seg gjennomføre, er positiviteten som Nord Norge Travforbund har utvist i denne sammenhengen. Det kan Næss og Jørgensen bekrefte.

– Travforbundet er inne med 60.000 kroner til denne lokalkjøringen. Samtidig har de også gått inn for å tildele dobbelt transporttillegg til hesteeiere som er reiser til Harstad med sine løpshester. Travforbundets bidrag har vært viktig for at man skulle få gode rammer rundt vår Julebonanza.

Forbundsleder Steve Strøm kan bekrefte at travforbundet tidlig var positive til å gi dette tiltaket støtte.

– Når to sjeler i nordnorsk travsport klarer å samle tankene for å skape en egen nordnorsk lokalkjøring som en erstatning til den kuttede løpsdagen den 19. desember, er dette noe som vi var positive til å gjennomføre. Når det også fantes rom i årets premiebudsjett til å støtte dette prosjektet, så var det også noe som man burde , sier Strøm.

Han understreker også at to personer fra to ulike miljø i nordnorsk travsport har klart å komme sammen for å skape denne viktige lokalkjøringen.

– Det som er blitt gjort med dette arrangementet har en kjempeflott signaleffekt.