Røk ut med blodig fall sist. Denne gang vant hun suverent

Forrige gang Hedda Østberg Amundsen gikk skirenn i Kilbotn falt hun og måtte bryte. Fredag var hun uslåelig på sprinten.

UTKLASSING: Hedda Østberg Amundsen fra Asker var i det umulige hjørnet på første dag av norgescuphelga i Harstad. Hun vant alt fra prolog til finale.  Foto: Øyvind Askevold Kaarbø

Sprintvinner: Hedda Østberg Amundsen vant norgescupsprinten i Kilbotn  Foto: Øyvind Askevold Kaarbø

KNEPENT: Håvard Solås Taugbøl holdt unna i spurten og tok hjem seieren i klassen for menn fulgt av Pål Trøan Aune (bak) og Mikael Gunnulfsen (t.h.).  Foto: Øyvind Askevold Kaarbø

sport

Selv var Asker-kvinnen overrasket over å gå helt til topps i sprintfinalen på første dag av norgescuphelga i Harstad.

– Jeg har ikke vært særlig sterk på sprint så langt i sesongen. I dag løsnet det ordentlig og formen er bra. Jeg fikk skikkelig god selvtillit før kvartfinalen etter at det gikk så bra i prologen, sier den suverene vinneren, som i finalen tok knekken på sin argeste konkurrent Silje Øyre Slind opp den siste kneika før innspurten.

Østberg Amundsen hadde også beste tid i prologen, kvartfinale og semifinalen.


Suveren hele dagen

Hedda Østberg Amundsen vant alt på sprinten i Kilbotn.


– Å vinne er egentlig stort

Seieren betyr ifølge 20-åringen mye for hennes videre satsing.

–Jeg er førsteårs senior. Da er det stort å vinne et norgescup-renn. Dette var veldig gøy og inspirerer til videre satsing. Jeg synes løypene var veldig gode, og spesielt kult med den første bratte bakken like etter start. Den er tøff, men det er gøy med ekstra bratte stigninger. Det var der jeg følte jeg la grunnlaget for seieren i dag, sier vinneren.


Skoleklasser speidet etter Northug og Ulvang på norgescupen

– Vi har googlet og lest oss opp på flere av løperne som deltar her i dag, sier elevene ved Sørvik skole.


Fall, neseblod og brutt løp

Hun har ikke bare gode minner fra Kilbotn.

– Jeg husker godt da jeg deltok på norgescup-finalen for junior, som gikk her i forbindelsen med NM del 2 for senior i 2015. På 5-kilometeren tryna jeg ute i løypa, begynte å blø neseblod og måtte bryte løpet. Det er minnet jeg har herfra, så man kan vel trygt si at det har gått noe bedre denne gang, sier en lattermild Østberg Amundsen, som også skal gå 10 kilometer lørdag og 20 kilometer søndag.


- Ville blitt overrasket om det ble en lang dag

Martin Mikkelsen gjorde seg fort ferdig på hjemmebane i norgescupen.


Så vidt videre

For menn var Håvard Solås Taugbøl seks hundredeler fra å bli slått ut i semifinalen. I finalen viste han spurtstyrken sin.

– Jeg karra meg så vidt videre som «lucky loser». Men alt kan skje i en finale. Der traff jeg bra på taktikken, som heldigvis holdt til seier, Solås Taugbøl som skryter uhemmet av løypene i Kilbotn.

– Jeg var her på NM del 2 i 2015. Da trivdes jeg veldig godt. Å få komme hit i nord til Harstad synes jeg er dritkult. Det er ikke ofte vi får lagt turen nord for Trondheim. Derfor er det ekstra flott å komme hit der løypene er tøffe, spesielle og krevende. Det er moro å få sånne i norgescup-sirkuset av og til også, sier sprintvinneren.

Spurtsyk sprinter

Taugbøl leder norgescupen sammenlagt, og stilte til start i rød trøye. Han var ikke trygg på seier før start.

– Jeg føler meg ikke like sterk på klassisksprint som i fristil, derfor var det bare å ta heat for heat, og kjenne litt på formen underveis, sier Taugbøl som ikke er sikker på at han vil forsvare sammenlagtledelsen etter lørdagens 15 kilometer klassisk og søndagens 30 kilometer fristil.

– Jeg drømmer om det, men dessverre for meg, som en spurtsyk sprinter, skal det nok holde hardt å hevde seg på disse to distansene, sier han.