Først i landet med nytt konsept:

Til topps (og ned igjen) med bedriftsidretten

Sollifjellet opp og ned er bedriftsidrettens siste tilskudd til folkehelsa.
sport

Harstad og Alta er stedene der Bedriftsidretten Troms og Finnmark ruller ut prøveprosjektet med toppturer.

I Harstad samarbeider bedriftsidretten med Sollifjellet Alpinsenter når det i mars inviteres til tre fredager med toppturer. Konseptet enkelt forklart er at du skal gå på ski med feller opp Sollifjellet i den såkalte påskeløypa, gå langs fjellryggen forbi heistrekket, ta av fellene og kjøre ned skogsløypa. For mosjonistene er det nok med én tur opp og ned. Det legges også opp til en konkurranseklasse der deltakerne må ta turen to ganger på rad. Mellom start og toppunktet er det 315 høydemeter. Oppturen er 3 kilometer, nedturen 1,8 kilometer.

Mosjonister er hovedmålgruppa

Daglig leder Kjell Søreide i Bedriftsidretten Harstad sier ideen har sitt utspring i den økende populariteten for toppturer. Blant annet er fjellsportgruppa i Den Norske Turistforening i vekst, og lokalt er oppslutningen stor om slike turer.

– Fellesturer er i hovedsak fulltegnet. Miljøet er stort, og vi vet at det er aktivitet daglig. Vi gjør et forsøk på å samle disse menneskene gjennom aktivitet med en sosial profil, sier Søreide.

Tester vinterutgave av løpskarusell

Bedriftsidretten trår til med gateløp også vintertid med bakgrunn i den store interessen for Harstadkarusellen i sommerhalvåret.


For å tekkes dem med størst konkurranseinstinkt, er det en egen klasse med tidtaking.

– Det er likevel viktigst for oss å treffe mosjonssegmentet. Det er her vi oppnår suksessen, selv om vi også har en konkurranseklasse for å få drahjelp fra det etablerte toppturmiljøet.

– Fantastisk treningseffekt

1. mars er første toppturdag med bedriftsidretten. Søreide mener turene er overkommelig for folk flest.

– Først og fremst er dette folkehelse og trim. Det er ikke snakk om å gå rett opp alpinbakken. Traseen er laget på en måte som gjør at du ikke vil oppleve en brutal stigning hvor du må gå på kryss og tvers. Den er overkommelig for alle.

– Selv om du går rolig og bare siger på, skal du til sammenligning løpe veldig fort for å få samme puls. Det blir litt Ti på Topp-aktig: Du trenger ikke gå fort for å få en fantastisk treningseffekt, sier Søreide.

Bedriftsidretten og Frelsesarmeen samarbeider:

Fyrer løs med gatefotballserie

Nyskapningen i Fotball-Harstad handler om langt mer enn bare å skåre mål og vinne kamper.


Ti på Topp er et konsept med fjellturer, i hovedsak til fots om sommeren, men i de senere år også med fem vinterturer.

For deltakerne i Sollifjellet opp og ned vil alpinsenteret sørge for ferdigpreparerte traseer - begge veier.

– Noen vil sikkert spørre seg om sikkerheten, som ofte trekkes fram i forbindelse med toppturer. I denne traseen er det trygt fordi den ikke ligger i et skredterreng.

Må ikke ha spesialutstyr

Bedriftsidretten ønsker ikke et utstyrsjag, og poengterer at deltakerne på ingen måte trenger kjøpe dyrt og flott.

– Toppturutstyret er både blitt lettere og er kommet på et ok prisnivå. Det er fullt mulig å stille med både randonee, telemark og fjellski. Brede turski har ofte feller. Derfor trenger ikke deltakerne spesialutstyr for å være med. Samtidig vil det være mulighet for å leie utstyr ved alpinanlegget for folk som vil prøve seg fram, sier Søreide.

Sammen med Knut Granås i alpinsenteret er Søreide spent på mottakelsen.

– Vi er først ute. Hvis vi lykkes med dette prøveprosjektet i Harstad, og Alta får det til i Finnmark, håper vi å kunne spre konseptet til bedriftsidretten over hele landet.

Prøvesesongen inneholder tre kvelder i mars. Med et voksende engasjement er mulighetene gode for lange sesonger i Harstad på sikt, med start før jul og avslutning på våren, ettersom området er såpass snøsikkert.

Harstadkarusellen på vei mot nye høyder. Rekordstort startfelt

Aldri før har så mange deltakere stilt til start i Harstadkarusellen.