Finale i Først og Fremst:

Holdt hodet kaldt og stjal seieren

– Jevnt over var jeg ikke best, men det handler kun om å komme først i mål.
sport

Det sier langrennsløper Magnus Vesterheim, som er den første vinneren av nettserien Først og Fremst. Finalen ble første gang sendt på ht.no torsdag kveld.

Han sto overfor triatlet Sara Johnsen og fotballspiller Runar Normann i finalen. Da var fotballtrener Margunn Haugenes, skøyteløper Geir Hestad og svømmer Maria Danielsen Altmann slått ut i semifinalen.

– Utrolig artig å vinne. Jeg visste ikke hva jeg gikk til da jeg takket ja til å delta i Først og Fremst. Med såpass mange allsidige konkurrenter var det umulig å spå hvordan jeg kunne hevde meg, men jeg håpet hele tiden at jeg skulle trekke det lengste strået, sier Vesterheim, som fredag innleder sesongen med den nasjonale åpningen på Beitostølen.

Prøving og feiling

Avslutning på konkurransen satte mest krav til utøvernes evne til å takle stress. I finalen skulle de tre finalistene, Vesterheim, Johnsen og Runar Normann, både hoppe over og smyge under hinder, samt vise evne til kunnskap og logisk tenkning. Sistnevnte for å få låst opp en boks, som igjen inneholdt et puslespill. Med brikkene på rett plass ville koden til vinnerboksen dukke opp.

Nettopp stressfaktoren ble til slutt avgjørende.

Vi er kommet fram til semifinale og finale i Først og Fremst. Her ser du hvordan det gikk.

– I øyekroken så jeg at Runar ga opp. Samtidig hørte jeg at Sara stresset veldig og ble stadig mer frustrert, sier Vesterheim.

Han plagdes lenge, men beholdt en nødvendig ro, jobbet systematisk og lyktes til slutt med til å løse gåten og få opp låsen, som sikret seieren.

– Det ble en del prøving og feiling, men jeg lot meg ikke stresse, sier Vesterheim.

Langrennsløperen har gjennom hele første sesong av Først og Fremst vært rett bak Sara Johnsen, som vant seks av åtte innledende øvelser, samt semifinalen.

– Jevnt over, hvis du ser alle øvelsene under ett, var jeg ikke best, men det handler kun om å komme først i mål. Det hjelper ikke å lede til mellomtid dersom du ikke står løpet ut. Slik sett var det fortjent, sier han.

– Fair og redelig

Johnsen kastet puslespillet i bakken i frustrasjon over å ha tapt på målstreken.

– Huff, det var ikke helt bra at det skjedde. Jeg har bare så stort konkurranseinstinkt, og hater å tape. Helst ønsker jeg å tro at jeg er en fair taper, sier Johnsen.

– Er Magnus en verdig vinner?

– Det kan alltids diskuteres hvem som er verdige vinnere eller ikke. Nå er det en gang slik i idrett at mange aspekter spiller inn. Uventede ting kan skje. Jeg vil absolutt si at Magnus gjorde en god innsats gjennom hele programserien, og han slo meg på en fair og redelig måte. Derfor tar jeg til takke med finaleplass, selv om jeg åpenbart ikke likte å tape.

– Jeg tror ingen ville sagt at det var uverdig dersom jeg hadde vunnet, sier Johnsen.

– Flatterende

De øvrige deltakerne flokket seg rundt Vesterheim for å gratulere med seieren. Margunn Haugenes var svært nær å ta seg til finale fra utfordrerposisjon, og lå en stund på andreplass i semifinalen.

– Den forbaska sisteballen ville ikke treffe målet. Men det hadde ikke vært fortjent om jeg hadde gått videre og vunnet med tanke på resultatene i øvelsene tidligere i konkurransen, sier Haugenes.

Hun syns det var naturlig at seieren til slutt sto mellom Vesterheim og Johnsen.

– Det var nok en litt flatterende seier. Det er som en fotballkamp der det ene laget presser og presser uten å få mål, så scorer motstanderen i sitt eneste angrep helt på slutten. Sara var nok den beste sett under ett, selv om hun hadde sine egne metoder og regler på noen øvelser, men Magnus presterte godt han også, sier Haugenes.

– Når den verste skuffelsen er lagt bak meg, ser jeg tilbake på en morsom konkurranse og artige dager sammen med fantastiske idrettsfolk. Jeg er utrolig glad for at jeg fikk være med, sier Sara Johnsen.

Alle episodene kan du se på ht.no når som helst!