Droppet lekene i Lake Placid i 1980:

Som 65-åring skal Geir få oppleve OL

Unge idrettsutøvere snakker ofte om å ta én sesong om gangen. 64-årige Geir Hestad går løs på sin 50. sesong, og har en foreløpig toårsplan.

TANKEFULL: Geir Hestad spekulerer fra tid til annen på hva som hadde skjedd med karrieren dersom han hadde takket ja til fransk statsborgerskap for å representere landet i OL i 1980. Foto: Tor Sellevold Solbakken  Foto: Tor Sellevold Solbakken

SATSER: Geir Hestad har prøvd seg i olympiske arenaer. I 2020 blir det første gang et ordentlig OL for veteraner innen vinteridretter. Det har skøyteløperen tenkt å få med seg. Arkivfoto  Foto: privat

sport

I januar 2020 er det olympiske leker for veteraner i Innsbruck. For første gang skal mesterskapet samle vinterøvelser for «gamlingene».

Geir Hestad fra nettserien «Først og Fremst» på ht.no satser for å stille i OL neste sesong. Innen den tid er målet å vinne VM-gull i sitt 50. år som skøyteløper. Han har tre fra før.

Men tro for all del ikke at dette er ei langsiktig målsetting. Den er nemlig å sette verdensrekord for 80-åringer på 10.000 meter.

– Så får vi se om jeg fortsatt er oppegående både for et OL og det som måtte komme senere, humrer Hestad.

Forespørsel

I torsdagens episode av «Først og Fremst» fortalte Hestad en historie ingen av konkurrentene i nettserien har hørt tidligere.

OL i 2020 kommer nemlig 40 år etter at Hestad hadde mulighet for å stille første gang. Vinterlekene i Lake Placid i 1980 kunne blitt karrierens høydepunkt. Det får aldri Hestad svar på.

– Jeg takket nei til å representere det franske laget i OL i 1980. Jeg fikk forespørsel fra lagets norske trener om å flytte til Frankrike, bli fransk statsborger og trene for å gå med det franske OL-laget. Så jeg tenkte: Søren, er dette noe for meg? Nei, jeg blir hjemme i Harstad. Skal jeg angre? Jeg vet ikke, sier Hestad i episoden på ht.no.


Først og Fremst Episode 4: Mot nye høyder

Isbadestranda er også i denne episoden stedet for øvelser som utfordrer høydeskrekken og fyller beina med melkesyre.

 

Han utdyper:

– Tilbudet kom i 1977. Treneren for det franske OL-laget hadde vært min trener i Nord-Norge. Bjørn Ruud, som senere var mangeårig president i ishockeyforbundet, var idrettsoffiser i militæret i Øverbygd, og var utdannet skøytetrener. Det var ordnet med bolig til meg i Frankrike. Alt var på plass. I stedet valgte jeg trauste Kasfjord, sier Hestad.

Han var 23 år den gang, og et stort talent.

Hestad husker at han tre år senere fulgte sendingene fra Lake Placid. Eric Heyden fra USA var kongen på skøytebanen med fem gull. Heyden satte fem olympisk rekorder, blant annet med tiden 38.03 på 500 meter.

– Jeg skulle gå sprintdistanser. På den tiden vaket jeg rundt 40 blank på 500. Hvem vet hva jeg kunne hentet ut i et mesterskap.

– I et heldig øyeblikk kunne jeg kanskje gått på ... Nei, det blir bare spekulasjoner, sier han lattermildt i dag.

Går for Norge

Hestad kunne vært fransk den dag i dag, men har faktisk knapt nok satt sin fot i Frankrike verken før eller senere.

– Jeg har spist lunsj der en gang. Jeg var på jobb i Sveits, og dro over grensa en tur.

40 år senere skal det likevel bli OL-deltakelse, hvis ikke noe uforutsett skulle skje. Og det blir ikke med det franske flagget på trikoten.

– Nei, da går jeg definitivt for Norge – så lenge jeg er frisk og oppegående, sier Hestad.