Må droppe Først og Fremst-konkurranse på grunn av brudd i tommel:

Imponerte som kokk

Ved kjøkkenbenken får endelig Maria Danielsen Altmann vist hva hun er god for.

DESSERT: Geir Hestad og Maria Danielsen Altmann fikk ansvaret for å lage desserten da Først og Fremst-deltakerne fikk annet å bryne seg på enn bare idrettskonkurranser. Foto: Frank R. Roksøy  Foto: Frank R. Roksøy

HOVEDRETT: Lederen i sammendraget før torsdagens øvelser, Sara Johnsen, i samarbeid med treer Runar Normann om hovedretten: Reinsdyrfilet.  Foto: Frank R. Roksøy

STEMNING: – Margunn (Haugenes) berget nok forretten. Med hennes hjelp gikk den av seg selv, sier kokkemakker Magnus Vesterheim.  Foto: Frank R. Roksøy

sport

Den tidligere norgesmesteren i svømming måtte stå over crossfitøvelsen i forrige episode av Først og Fremst. Også denne uka må Maria Danielsen Altmann være tilskuer når utøverne skal prøve seg i klatretårnet på Isbadestranda på Evenskjer.

– Veldig kjipt for min del. Klatringen hadde jeg lyst til å være med på. Jeg prøvde meg på oppvarming, men kjente at det ville bli for smertefullt å henge i veggen. Vinnersjansene mine er redusert kraftig på grunn av to forfall, sier hun.

To uker før innspillingen krasjet hun med sykkel og pådro seg et brudd i den ene tommelen. Tre måneder senere er hun fortsatt hemmet.


– Bruddet er mer komplisert enn først antatt. Derfor var det riktig å stå over øvelser. Jeg valgte likevel å stille i Først og Fremst, og er glad for at produsenten lot meg være med trass i skaden. Jeg hadde gledet meg i et par måneder før uhellet på sykkelen, sier eks-svømmeren.

Dessertekspert

I episoden, som slippet på ht.no torsdag kveld, skal utøverne også prøve seg på kraftanstrengelsen 90-grader. Her er Danielsen Altmann tilbake.

Først og Fremst Episode 3: Presisjon og blodsmak

Deltakerne får testet ut styrken og skyteferdighetene sine på isbadestranda på Evenskjer.


– Jo da, jeg deltok, får jeg vel si. Svømmere er ikke akkurat statisk sterke, humrer Danielsen Altmann.

Etter ukens øvelser fikk hun vist at hun mestrer på flere arenaer. Utøverne ble satt i lag to og to, og fikk i oppgave å lage enten forrett, middag eller dessert. Danielsen Altmann og skøyteløper Geir Hestad delte kjøkken, og måtte lage den italienske desserten Panna Cotta.

– Jeg er ganske flink til å lage mat, og har lært meg mye nytt etter at jeg fikk påvist cøliaki og måtte begynne å lage glutenfri mat. Jeg er fått til en del gode kaker og desserter.

– Og ut fra tilbakemeldingen fra de andre deltakerne, syntes de at Geir og jeg gjorde en god jobb, sier Danielsen Altmann.

– Desserten ble helt kanon. Den mestret Maria og jeg, istemmer Hestad, som på langt nær ser på seg selv som en mesterkokk.

Først og Fremst Episode 2: Deltakerne tester balansen

En av deltakerne er best i klorvann. Enn annen er best på snø.


– Det må i så fall være til å trekke pølser, ler han.

– Jeg liker å lage mat, helst veldig sterk mat, og det blir ofte meksikansk, sier skøyteveteranen.

Hovedretten, reinsdyrfilet, måtte triatlet Sara Johnsen og eks-fotballspilleren Runar Normann ta seg av.

– Jeg trodde jeg kunne alt, men nå vet jeg det etter å ha laget middagen. Jeg hadde aldri før laget mat, fleipet Normann under premièrevisningen av Først og Fremst i oktober.

– Det skal Runar og Sara ha, hovedretten var himmelsk god, sier Hestad.

Langrennsløper Magnus Vesterheim, som sammen med fotballtrener Margunn Haugenes laget en forrett av ishavsrøye, salat og potet, kårer hovedretten til kveldens beste.

– Men alt var godt. For egen del blir det lavt terningkast når det kommer til matlaging, ja, hvis man ser bort fra kokt pasta og stekt egg.

Senkveld

I episode fire får utøverne sjansen til å bli enda bedre kjente med hverandre. De lager mat i grupper, og ble sittende langt utover kvelden ved middagsbordet.

– Veldig artig å finne på noe sosialt, som ikke hadde med konkurranser å gjøre. Det ga en avslappet stemning, og mulighet til å lære mye om hverandre. Vi kom oss ikke til sengs før det nærmet seg midnatt, og jeg er ellers alltid klar for køya senest klokka 21 på kveldene, sier Vesterheim.

Først og fremst Episode 1: Deltakerne havner på dypt vann

En av deltakerne har vannskrekk. En annen er toppsvømmer.


Han likte best klatreøvelsen i episode 4.

– Den var artig, men det var ikke spesielt artig med 90-graderen, fastslår han.

Episoden kan du se fra klokka 20.00 på ht.no torsdag.