Åpenhjertig Runar Normann i Først og Fremst:

– Et enormt potensial gikk ad undas

Runar Normann ser at mye kunne vært annerledes, og skulle gjerne hatt en fasit på hvor god han faktisk kunne ha blitt.

SNAKKER UT: Runar Normann forteller om karrieren og hvorfor den havarerte.  Foto: Tor Sellevold Solbakken

ENGLAND: Runar Normann var i Coventry i fire år til han ble kjøpt ut av kontrakten i 2002. 

NEDTUR: Overgangen til Brann karakteriserer Normann som begynnelsen på slutten. 

TIL-trening: Runar Normann og Patrice Bernier på trening i Tromsø før profflivet var over i 2005. 

sport

Den tidligere fotballproffen åpnet seg i episode 3 av nettserien Først og Fremst på ht.no. 40-åringen forteller om karrieren, veivalg som gikk galt og mangel på konsentrasjon om det som var viktigst: Fotball.

– Det er aldri noe verre enn folk som sløser bort talentet. Det kan jeg skrive under på, sier Normann.

Først og Fremst Episode 3: Presisjon og blodsmak

Deltakerne får testet ut styrken og skyteferdighetene sine på isbadestranda på Evenskjer.


– Det bitreste, når jeg ser meg tilbake og tenker over karrieren, er at jeg aldri får vite hvor god jeg kunne ha blitt. Det vil alltid gnage; tanken på hvor jeg kunne ha spilt, sier han i episoden, som ble publisert torsdag kveld.

Nedturen startet i Coventry

Normann sier fredag at han ikke angrer når han ser tilbake på livet som fotballspiller på heltid i Norge og England.

– Det fører meg uansett ingen vei. Jeg vil heller snu på det. Jeg ville ikke hatt alle disse opplevelsen som karrieren bød på om jeg hadde gått en annen vei. Det er ting fra livet med fotball som jeg ikke ville ha byttet ut med noe som helst. Men jeg vil likevel irritere meg litt over at jeg aldri fikk se hvor høyt toppnivået kunne vært.

I Først og Fremst sier Norman at nedturen karrieremessig startet da han ble kjøpt av Coventry og forlot Lillestrøm som 21-åring i 1999. Da hadde han briljert på treninger med Premier League-klubben på leir i Frankfurt, og manager Gordon Strachan var sikker på at Normann var kommet på rett hylle nivåmessig.

Først og Fremst Episode 2: Deltakerne tester balansen

En av deltakerne er best i klorvann. Enn annen er best på snø.


– Jeg herjet på prøvespill og tenkte: Er dette Premier League? Er de ikke bedre?

– Et enormt potensial gikk ad undas ... uten å skryte, sier Normann.

Det er ord daværende lagkamerat og senere manager Roland Nilsson kan skrive under på. Nilsson uttalte til Harstad Tidende, da han overtok for Strachan, at enhver manager i hele verden ville signert Normann med bakgrunn i den nevnte treningsleiren i Tyskland.

Normann møtte skadd på første offisielle trening i Coventry da kjøpet var gjort i 1999.

Karriereslutt i Bergen

– Det blir bare spekulasjoner om jeg dro til England for tidlig eller ikke. Det handler om timing, men også hvilken klubb du havner i og hvor godt rustet den klubben er til å ta vare på unge spillere. Jeg var tidlig i 20-årene, en veldig utsatt alder med tanke på påvirkningskraft. Når du først er blitt god, dukker det opp mange utenomsportslige tilbud. Du får mye lagt i hendene. Da gjelder det å holde fokus. Det var der jeg feilet, sier Normann.

Etter at kontrakten med Coventry ble opphevet i 2002 dro Normann videre. Planen var å spille for AIK i Sverige. På hotellrommet i Stockholm, mens han ventet på å signere en av tale, ringte telefonen. Det var Per Over Ludvigsen og Mons Ivar Mjelde i Brann som tok kontakt.

– Jeg dro til Bergen, og der sluttet egentlig karrieren. Det ble en fiasko, sier Normann i Først og Fremst-episoden.

Senere ble noen forsøk gjort på å redde karrieren. Normann var på opptur i Vålerenga, men fikk en ryggskade og gikk på smeller utenfor fotballbanen. Det ble en ny nedtur. En halv sesong i Tromsø, som var et lite eventyr med europacupspill og suksess, var ikke nok. Normann dro tilbake til Oslo, var lei og orket ikke prøve å fortsette med fotball som levebrød.

– Der og da la jeg opp. Siden har jeg spilt litt av og på, sist for HIL.

Først og fremst Episode 1: Deltakerne havner på dypt vann

En av deltakerne har vannskrekk. En annen er toppsvømmer.


Normann håper at hans historie både kan inspirere unge spillere, og samtidig være et varsku.

– Skal du bli god, må du trene mye med ball. For min del handlet det om egentrening og spill 1 mot 1 mot i kjelleren hjemme. I en slik treningsform kommer du inn på alle aspekter: Nærteknikk, dribling, skjerming, offensive og defensive oppgaver.

– Og blir du først god, og skal hente ut potensialet, må du være bevisst at jobben din er fotball, sier Normann.