Når Grovfjord tar imot Mjølner 2 på Sletta mandag er det i litt andre forhold enn da Grovfjord spilte sin første seriekamp i 1967. I hvite nylonskjorter og hvite shorts gikk Grovfjords første A-lag ut borte mot Lødingen i et oppgjør som endte med 1–0 seier for Grovfjord. Hans Henrik Hansen ble da Grovfjords første målskårer. Grovfjord vant serien samme år og rykket opp til 5. divisjon, blant annet etter en avgjørende 1-0-seier over naborivalen SOIF.

Idrettslaget Grovfjord ble stiftet i 1939, men det var altså først i 1967 at klubben stilte med et fotballag. I 1971 rykket Grovfjord opp til 3. divisjon.

Sletta

Den ujevne og samtidig unike Sletta til Grovfjord er noe mange først tenker på når de hører klubbnavnet. I juni 1967, kort tid etter første seriekamp, spilte Grovfjord for første gang en kamp på dagens hjemmebane. Det var da en grusbane. 7. september 1975 ble Sletta gress for første gang tatt i bruk.

På 70-tallet, samtidig som Grovfjord presterte i langrenn, hadde fotballaget noen år med både opprykk og nedrykk. Grovfjord spilte flere år i 3.-divisjon, før de på slutten av 70-tallet rykket ned til 5. divisjon etter omorganisering av divisjonssystemet. Etter to ned- og opprykk på rad så klarte Grovfjord å etablere seg i 4. divisjon over hele 80-tallet.

Storhetstiden

Etter stadig bedre plasseringer gjennom 80-tallet rykket Grovfjord opp til 2. divisjon i 1990 i en sesong hvor Nils-Olav Markussen kom tilbake fra Mjølner som spillende trener. Der spilte de oransjekledde seks sesonger hvor de fire ganger kom på andreplass. Første sesong i 2. divisjon ble også kjent som sesongen hvor Grovfjord gikk til 3. runde i cupen, hvor de tapte for Lillestrøm med 5000 tilskuere på Sletta.

Etter en katastrofesesong i 1996 rykket Grovfjord ned med kun fire poeng. Det var mye turbulens i klubben, og Grovfjord mistet nesten hele førsteelleveren før seriestart. Med unntak av en kort visitt i 2. divisjon i 2000, spilte Grovfjord de neste sesongene i 3. divisjon, før de igjen rykket ned i 2011. I 2004 vant Grovfjord 3. divisjon for andre gang, men tapte også den gangen kvalifiseringskampen til 2. divisjon.

Mandag møter Grovfjord Mjølner 2 samtidig som nedrykksspøkelset truer. Fortsetter den dårlige formen kan Grovfjord rykke ned i 5. divisjon. Så langt nede i divisjonssystemet har ikke Grovfjord vært siden 1971.

En ekstra takk til Svein Bertin Simonsen for hjelp med historiske bilder og fakta.