Det er Kristoffer Larsen Big Heart Memorial Foundation at pengene går til. Stiftelsen er startet av Kristoffer Larsens foreldre, Gry og Tormod Larsen, og skal hindre at andre unge mennesker dør av plutselig hjertesvikt.

Døde brått

Plutselig hjertesvikt er den hyppigste dødsårsaken hos aktive ungdom. Det fikk Gry og Tormod Larsen selv oppleve for ett år siden.

– Kristoffer døde brått i slutten av mai. Som foreldre til en tilsynelatende frisk og rask unge tenker man ikke på at han kanskje ikke er frisk, men han hadde altså en skjult hjertefeil. Han var i Harstad for å besøke bestemoren sin i Blåbærhaugen. Den ene dagen våknet han ikke, sier pappa Tormod Larsen.

Vil hjelpe

Kristoffer Larsens dødsfall kunne ifølge Tormod og Gry vært hindret. Derfor opprettet de stiftelsen Kristoffer Larsen Big Heart Memorial Foundation. Stiftelsens visjon er å forebygge plutselig hjertestans og død blant barn og unge, samt å øke forståelsen av hjertefeil for unge voksne.

– I februar finansierte vi en Cardiac screening for 1488 elever på Geneva High School i Illinois, skolen Kristoffer hadde gått på i USA. Vi oppdaget syv elever med unormal EKG, og vi vet at en av dem allerede nå har gjennomgått en hjerteoperasjon, sier Tormod Larsen.

– Vi vil ikke at noen skal gå gjennom hva vi går igjennom. Det å miste en tilsynelatende frisk og ung sønn kan ikke beskrives. Vi håper at vi på sikt kan være med på å tilby Cardiac screening til barn og unge i Harstad, sier Gry Larsen.

Omsorgsfull

Kristoffer Larsen var født i Harstad, men bodde mesteparten av livet sitt i USA. Han gikk på High School i Geneva, Illinois, som er cirka en time vest fra Chicago. Han kalte likevel både Harstad og Geneva som hjemme, ifølge foreldrene. I dag er Kristoffer gravlagt på Trondenes.

– Kristoffer var en uselvisk og sjenerøs gutt. Han var den eldste av fire søsken. Han tok godt vare på de andre. Omsorgsfull er det som beskriver han best, sier pappa Tormod Larsen.

– Han hadde et stort hjerte, brydde seg om andre og hadde gode venner, sier han.

To løp samtidig

Når Big Heart 5K fyres i gang 18. august klokken 16.00 er det ikke kun i Harstad. Big Heart 5K Virtual Transatlantic Run & Walk foregår både i Geneva og Folkeparken samtidig.

– Chicago Race Management and Timing sender Paul Zellmer hele veien fra USA for å overse tidtakingen og sørge for synkronisert start og tidtaking. Meningen er at man skal konkurrere med utøvere på andre siden av Atlanteren. For Kristoffer var Geneva og Harstad de to hjemstedene hans, og vi tenkte at det hadde vært riktig å gjøre når vi skulle arrangere disse løpene, sier Tormod Larsen.

– I fjor arrangerte vi også et løp, men da var det kun i USA på den skolen Kristoffer gikk på. Hundrevis valgte å delta. Da ble vi som foreldre rørt, forteller han.

Sorg

Med flybillett til USA i premiepotten i både herre- og dameklassen, betalt av løpets sponsorer, håper Gry og Tormod Larsen at mange harstadværinger deltar.

– Etter Kristoffers bortgang kom vi i kontakt med andre foreldre i samme situasjon. I Italia gjorde de et prosjekt hvor testet de unge i 25-årene for om det var fare for plutselig hjertesvikt, og da reduserte de den typen dødsfall med 90 prosent. For oss ble det riktig å fokusere sorgen på å prøve å gjøre noe positivt, sier Tormod Larsen.

– Kristoffer var glad i å løpe. Han løp terrengløp og friidrett, og deltok på laget til skole hans. Han sprang to år på College, og mange år på High School. Han prøvde også andre idretter, men det var alltid løpingen han likte best. Det å samle inn til stiftelsen vår ved å arrangere løp føltes derfor riktig, forteller han.

OMSORGSFULL: Foreldrene til Kristoffer Larsen beskriver sønnen som omsorgsfull og artig. Han var en person som var godt likt. Da foreldrene i fjor arrangerte et Walk & Run-løp i USA hvor inntektene gikk til Kristoffer Larsen Big Heart Memorial Foundation var det hundrevis av elever og løpere som stilte opp.