Søndag tar Sortland imot Harstad i Blåbyhallen. Bortekamper er alltids vanskelig, selv om det er på bortebane HIL har overrasket mest i år. Denne sesongen skulle det nemlig ta syv bortekamper før Harstad tapte et annet sted enn Harstad stadion.

Uansett om det er borte eller hjemme – å tape for Sortland vil ikke være godt nok for Harstad. Sortlands resultater i 3.-divisjon kan mildt sagt beskrives som elendige. Etter 11 kamper har Sortland kun ett poeng i serien, og en negativ målforskjell på hele 46 mål.

Kriseavslutning

Harstad fikk en god start på 3. divisjon i år, og klarte å hente trepoengere på både hjemme- og bortebane. De gul- og svartkledde lå lenge på førsteplass i 3.-divisjon, noe som var viktig med tanke på HIL-styrets målsetting om å nå 1.-divisjon innen 2023.

I stor kontrast til starten av sesongen klarte verken spillet eller resultatene til HIL å overbevise i slutten av vårsesongen. Etter å ha kun tapt én kamp de ni siste kampene gikk Harstad på fire strake tap før fotballferien. Det var i en periode med flere skader, men det var langt ifra et dårlig lag som startet i siste seriekamp mot Grei, hvor HIL tapte 3–0 på hjemmebane.

Når Harstad spiller søndag vil det være uten Samuli Laitila og Predrag Milakovic, som har avsluttet kontraktene sine med HIL. Både Laitila og Milakovic har vært blant Harstads beste spillere denne sesongen.

Skjebnesvanger

Dersom Harstad skal ha noen form for å sjanse å nå målet om 1.-divisjonsspill i 2023 er det på søndag Harstad må snu den dårlige formen. Med ni poeng opp til Senja på førsteplass blir det tøft å skulle være med i opprykkskampen, selv om det skal være fullt mulig. Uansett burde Harstad-tilhengerne ha en forventning om at HIL skal kjempe i toppen av 3.-divisjon. Alt er lagt til rette for at HIL skal kunne bevise at tilliten ikke er bortkastet når de møter Sortland søndag. Da møter de nemlig et lag som har tapt 7–0 to ganger samme sesong.

Fast ellever

Da Harstad tapte for Junkeren 9. juni etterlyste Harstad-trener Bjørn Ludvigsen mer stabilitet i laget. Ludvigsen mener det er viktig å bygge relasjoner og ha en mer lik startellever fra kamp til kamp. Det har Ludvigsen helt rett i, men like viktig er det å få en klar filosofi som fungerer. Søndag får vi kanskje et svar.