Margrethe Granhus Edvardsen

Aktuell: Tatt ut til VM i kickboksing i Jesolo Lido i Italia i september. Utøver for Tjeldsund Kickboxing Klubb

Alder: 15 år

Bosted: Tjeldsund

– Hva gjør kickboksing spesielt?

– Sammenlignet med andre idretter er kickboksing annerledes. Jeg liker at det er mer action. I nærmiljøet er også kickboksing større enn for eksempel fotball.

– Hva fikk deg til å starte med kickboksing?

– Både broren min og faren min holder på med kickboksing, og de fikk meg med på trening. I starten syntes jeg det var veldig strengt på kickboksing. Jeg var kanskje ni år da jeg startet med kickboksing, og de første årene var jeg mye på og av. I noen perioder trente jeg ikke så mye.

– Så du likte ikke kickboksing i starten?

– Det var ikke en sport jeg ble forelska i med en gang. Nå er det få ting jeg synes er bedre å gjøre. Det var først når treneren min begynte å snakke om at jeg skulle gå kamper at jeg virkelig begynte å like kickboksing. Det er ikke lov å konkurrere før man er 13 år. Å trene er selvfølgelig gøy, men det blir helt annerledes når man har noe å trene for. Da Nina Røberg fortalte at jeg snart var klar for å gå kamp var det som om holdninga til kickboksingen forandret seg totalt. Jeg fikk mer motivasjon, og da vi begynte å dra på samlinger bestemte jeg meg for å satse alt på kickboksing.

– Hvilke ambisjoner har du?

– Jeg skal bli verdensmester. Akkurat nå er det likevel bare å få flere poeng i de internasjonale kampene jeg deltar. I klassen for svart belte er nivået enormt høy. Jeg vil gå jevnere kamper. I de to siste stevne jeg deltok i internasjonalt gikk jeg riktignok noen gode kamper.

– Hvor mye trener du?

– Hver dag, og veldig mye også. At jeg har et mål om å bli verdensmester er ikke noe jeg bare sier, det er noe jeg vil trene for.

– Hva er din største opptur innenfor kickboksing?

– Det er kanskje på Irish Open i år, hvor jeg vant min første svartbeltekamp internasjonalt. Det var egentlig helt perfekt. Det var ikke noe jeg hadde forventet. Jeg fikk se at treninga mi hadde tatt meg mye lengre enn det jeg egentlig hadde sett for meg. I andre land starter de ofte å konkurrere i 6-årsalderen, mens vi i Norge starter som 13-åringer. Da er det sterkt å hevde seg internasjonalt i så ung alder.

– Hvordan ser fremtiden din ut?

– Jeg begynner på Heggen Videregående Skole til neste år, men jeg blir boende i Tjeldsund. Skal jeg satse på kickboksing er det best. Det blir et stykke med buss hver dag, men det skal nok gå bra.

– Hva er det beste med kickboksing?

– Jeg mener vi har et fantastisk miljø, og det er noe av det jeg liker best med idretten. Jeg blir trent av dyktige trenere, og jeg har fantastiske lagkamerater. Det aller beste med kickboksing er nok at vi får reise mye. Det er koselig sosialt, og så er det en herlig opplevelse i seg selv å dra på de internasjonale stevnene. Vi lærer enormt mye som vi tar med oss hjem igjen.

– Hvorfor har du lyktes med kickboksinga?

– Jeg trener mye, og blir med på så mange samlinger som mulig. I tøffe perioder har jeg mye disiplin, slik at jeg trener uansett om jeg har lite lyst til det. Av og til får man noen tøffe perioder innenfor uansett hvilken sport man driver med.

– Hva er ditt beste minne fra kickboksinga?

– Minnet fra da vi deltok i Scandinavian Open. Kampene var tette, og jeg konkurrerte mot flere ulike motstandere. Noen ganger måtte man bytte matte med en gang. Straks man var ferdig i den ene kampen måtte man altså gjør seg klar for en ny kamp. Det var hektisk, men også utrolig morsomt. Man måtte omstille seg totalt etter hver kamp.

Variert trening: I Tjeldsund Kickboxing Klubb er det fokus på at utøverne ikke kun skal trene kickboksing, men også ha fokus på kondisjon, kjernemuskulatur og styrke.