Det var på Leangen Travbane i Trondheim at Louise Vebostad Trudvang presterte. Etter fire løp kom hun sammenlagt på tredjeplass i norgesmesterskapet.

– Det er en sterk prestasjon, selv om jeg er en person som alltid ønsker å prestere enda bedre. Jeg tenker at jeg kunne gjort det enda bedre, men tredjeplass er en veldig god plassering. Det føles bra å være helt i Norgestoppen, sier Vebostad Trudvang, som siden 2012 har kjørt inn til 75 førsteplasser og flere millioner kroner.

Håpløs start

I NM får kuskene poeng opp til 20 basert på hvilken plassering de får i hvert løp. Den sammenlagte poengsummen etter fire løp bestemmer sluttplasseringen.

Vebostad Trudvang fikk ikke en god start med Noss Kikki i første løp. Hun kom 10. plass av totalt 12 kusker, og hadde derfor bare fire poeng etter første runde.

– Det var rett og slett en elendig hest som gjorde at jeg fikk en så dårlig plassering. Jeg havnet i tredjesporet fra start, og tenkte jeg kunne enten kjøre fram tidlig eller holde meg bak. Siden det var NM valgte jeg å kjøre fremover, men da stoppet det helt opp for hesten, sider hun.

Utfordrende

Vebostad Trudvang hadde store forhåpninger til norgesmesterskapet, men etter det første løpet var det vanskelig å se for seg at en tredjeplass skulle være mulig.

– Det så mørkt ut. Det er klart at man kjører med dårligere selvtillit etter et slikt løp. Da hadde jeg lite tro på at jeg til slutt skulle havne i toppen, men det handler egentlig om ikke å tenke for mye og heller bare kjøre neste løp. Ta et løp om gangen altså, sier hun.

Følte presset

Løpet etter kom Vebostad Trudvang på femteplass med hesten Lauvås Emma, og fikk 9 poeng. Hun lå etter et halvkjørt NM på syvendeplass, og det var en lang avstand til toppen.

– Jeg måtte virkelig prestere hvis skulle hente meg inn i toppen igjen. Det klarte jeg heldigvis også å gjøre. Jeg følte virkelig presset på meg de to siste løpene, sier hun.

Presterte

Med hesten Ciao Bella Vici var det på ingen måte noen forventninger om at Vebostad Trudvang skulle prestere på Leangen Travbane, men hun overrasket med å ta andreplass og 15 poeng i det tredje løpet.

– På forhånd trodde man at den tredje hesten min skulle være den dårligste, men den viste seg altså til å være den beste. Egentlig skulle Ciao Bella Vici være steingal og veldig spesiell. Eierne har lenge slitt med den, men har i det siste fått ordentlig skikk på den, sier Vebostad Trudvang.

– Allerede på oppvarminga opplevde jeg hesten som rolig og enkel. Da fikk jeg troen på at jeg skulle klare å prestere, og det gjorde jeg heldigvis også, legger hun til.

Ciao Bella Vici og Vebostad Trudvang travet et svært godt løp hele veien. De så ut til å vinne, men Ciao Bella Vici måtte se seg slått i sluttspurten.

Avgjorde

Vebostad Trudvang kom på tredjeplass med 40 poeng sammenlagt. Elisabeth Storetvedt gikk hele veien med 47 poeng totalt, mens Ragnhild Bjørnbeth tok andreplassen med 42 poeng. Helgas seier ble Storetvedts tredje NM-tittel.

– Tredjeplass er selvfølgelig en fantastisk plassering. I ettertid vil jeg nok også være mer stolt over det, men akkurat nå er jeg litt skuffet. Hadde jeg kjørt bedre siste løp kunne jeg nemlig gått hele veien, sier hun.

I Norgesmesterskapets siste løp kjørte Vebostad Trudvang med hesten Capri Sun. Norgesmester Elisabeth Storetvedt tok kun syv poeng i det siste løpet.

– Planen var å kjøre bakfra, men hesten hoppet bak bilen og fikk en flying start. Da jeg først fikk en slik start forsøkte jeg å komme meg i teten, men da brukte hesten altfor mye krefter. Da ble det en tredjeplass det siste løpet. Det er skuffende, for jeg tror jeg kunne gått hele veien dersom jeg hadde kjørt på nytt. Da hadde jeg også tatt NM-tittelen.

Gulløyne

Vebostad Trudvang, som tidligere har blitt norgesmester for stallansatte, har håp om å kunne ta NM-gull for kvinnelige kusker på et senere tidspunkt.

– Det er mye som skal klaffe hvis man skal ta tittelen. Man må ha de rette hestene, ha en god dag og få fine spor. Det er ikke enkelt, men det er noe jeg tror og håper jeg kan få til. Det er bare å stå på videre, sier hun.

Norges beste: Elisabeth Storetvedt (i midten), Ragnhild Bjørnbeth (til venstre) og Louise Vebostad Trudvang (til høyre) kunne alle reise hjem med medaljer etter årets NM.