I alt 23 hester og ryttere stilte til start i de ulike klassene som varierte i lengde fra 10 til 60 kilometer.

Anne-Berit Dybvik Hansen med den 16 år gamle fjordingen Balder og datteren Frida med fem år gamle Tebake, deltok på den korteste distansen. De innrømte at det var en smule tyngre enn de på forhånd trodde.

Konsentrert og fokusert

– Jeg var med på distanseritt for første gang. Det var veldig gøy, men også ganske tungt. Man må hele tiden jobbe med hesten for å holde den igjen. Man må også være konsentrert og fokusert, da terrenget ofte er svært kupert, sier Frida.

– Jeg har deltatt på distanseritt to ganger tidligere, og kan skrive under på at vi blir god og svett, selv om vi bare rir 10 kilometer, skyter mamma Anne–Berit inn.

Som et maratonløp

Deltakerne i den lengste klassen over 60 kilometer red en 30 kilometer lang løype to ganger. Denne løypa startet ved travbanen, derfra inn til Tømmeråsen, så over til Voktor i Kvæfjord, tilbake gjennom Tennvassåsen, til Kvæfjordeide, Tømmeråsen og inn tilbake til travbanen.

En styrkeprøve for både ryttere og hester, sier Solveig Marie Hokland Larssen i Harstad Ride og Kjøreklubb.

– Den største utfordringen ligger i å fordele hestens krefter. Da er det viktig å holde igjen fra start. Det blir på mange måter som et maratonløp til fots. Åpner man for tøft, går det som oftest galt.

– Det er avgjørende at rytteren kjenner hestens styrker og svakheter i terrenget godt. Derfor trener vi ved å ri langturer i variert terreng, ofte til fjells, på turer som varer i mange timer, sier Hokland Larsen.

Hesten har oppført seg bra

Vi møtte Lea Samuelle Kristensen da hun var inne til runding etter 30 kilometer med ni år gamle Montana, der rytterne fikk en pause, mens hestene ble kontrollert av veterinær.

– Dett er er mitt første distanseritt, og jeg skulle egentlig bare ri 30 kilometer, men ble spurt om å delta på 60 kilometer. Det har gått utrolig bra. Montana er en flott hest som har oppført seg bra, så det går nok helt sikkert greit å fullføre de siste 30 kilometrene, sier Kristensen.

ferdig: Anne-Berit Dybvik Hansen og datteren Frida Dybvik Hansen har nettopp kommet i mål etter å ha fullført sin 10 kilometer under distanserittet i Harstad Travpark lørdag. Foto: Andreas Isachsen Foto: Andreas Isachsen