«Om det finnes noen quick fix på dette problemet er jeg usikker på»

Børje Sørensen deler bekymringen som Ian Thompson adresserer rundt det store frafallet i aldersbestemt fotball.

BEKYMRINGSVERDIG: Børje Sørensen støtter Ian Thompson i betraktningene om at fotballens spillerfrafall har blitt en bekymringsverdig trend. Arkivfoto: Øyvind Askevold Kaarbø  Foto: Øyvind Askevold Kaarbø

FAKSIMILE: Førstesida til Harstad Tidende 10. juli. 

sport

I tirsdagens utgave av Harstad Tidende ble Liverpool-speider Ian Thompson presentert for en negativ trend, som har satt sitt preg på fotballen, og spesielt de siste sesongene, er at oppslutningen er i ferd med knekke sammen den såkalte oppbyggende kjeden av fotballspillere fra tidlig aldersbestemt nivå til man har nådd seniornivået. Ikke nok med at antallet spillere som går denne løypa og ender opp som seniorspillere, er bekymringsverdig. Relativt store regionale klubber klarer heller ikke å mønstre mange nok spillere til å stille lag i aldersbestemte klasser.

– Ian har helt rett. Vi kjenner oss igjen i denne saken. Dette er et meget bekymringsverdig henseende, sier Børje Sørensen.

– Må tenke annerledes

Sørensen er kanskje mannen som har fulgt utviklingen aller tettest de seneste 15 årene. Ballstad-mannen, som nå er aldersbestemt landslagstrener for det norske J17-landslaget, har i snart to tiår hatt ansvar for krets- og sonelag på ungdomsnivået i fotballkretsen.

– Vi er på seriespillet og teller opp. Tallet på antall fotballspillere minker år for år, beretter Sørensen, før han utdyper:

– Det er en frase som har blitt et gjenganger hos unge spillere. Det er «Når vi har vært på Norway Cup, så slutter jeg.» Spesielt på guttesida faller oppslutningen betydelig. Først i 13-14-årsalderen, deretter på 16-årsstadiet, sier Sørensen.

Den aldersbestemte landslagstreneren er enig i at dette frafallet er en av hovedutfordringene til fotballen på generelt grunnlag.

– Om det er noen quick fix på dette problemet er jeg usikker på. Men det er absolutt mulig at vi er nødt til å tenke annerledes nå, mener Sørensen.

Prestasjonsjag

Med det mener Sørensen at man kanskje må foreta en retningsendring i et forsøk på å snu trendene.

– Det er mulig at man kanskje mister mange på veien i jaget etter resultater, sier Sørensen.

Han mener at man må se på hvordan man bør sette inn støtet i denne sammenhengen.

– Vi har jo snakket om denne spillingen som skjer på gutterommene i 20 år nå. Men sannheten er at det aldri har vært lettere å la seg underholde på pasifiserende vis. Man kobler seg opp mot hele verden fra gutterommet. Og dagens ungdom liker å ha det kjekt, sier Sørensen.

Han mener at man er nødt til å tenke to tanker samtidig når man legger løpet for framtidas fotballspillere.

– Man må tilrettelegge for en grunnpakke og en for viderekomne. Man må fange opp de som er fornøyde med å kose seg med fotballen. Samtidig er det også nødvendig å gi de som vi litt mer et tilbud som ivaretar deres behov for utvikling. Jeg tror på at man da vil klare å fange opp mange av dem som ellers velger å gi seg med fotballen. Så er det også slik at de beste får muligheten til å utforske sitt potensial, sier Sørensen.

Rasfare i fyrtårnet?

Utfordringen er likevel aller størst på kvinnesida.

– I enkelte aldersklasser er det problematisk for oss å klare og samle en stor nok gruppe innenfor enkelte aldersklasser. Det har vi for første gang opplevd i nyere tid, mener Sørensen.

– Medkilas kvinner har vært det regionale flaggskipet for kvinnefotball. Kan den manglende oppslutningen føre til at de på sikt står i fare for å miste sin posisjon?

– Jeg svarer ja på dette farespørsmålet. Er de best i Nord-Norge så vil tilsiget av spillere være godt nok. Men er man ikke det, så er det et sårbart fundament å befinne seg på. Mye handler om de etablerte spillerne, og om de blir i klubben. Velger de å dra ut for å utdanne seg, er vi plutselig i en sårbar posisjon. Da er spillerne som kunne ha vært med på å stabilisert et Medkila-lag plutselig borte. Da må plutselig unge spillere i aldersgruppen 16-19 år ta det felles ansvaret. Det kan fort bety ustabile prestasjoner, mener Sørensen.