Liverpool-speider Ian Thompson om frafallet av spillere i fotballen:

– En negativ trend som man må ta på alvor

Ian Thompson mener at frafallet hos hele årsklasser i fotballen er en utfordring som bør vies stor oppmerksomhet.

ADVARER: Ian Thompson mener at frafallet i fotballen er et tema som man er nødt til å vie oppmerksomhet. - Det går ikke lange tida før man vil merke konsekvensene av denne utviklinga, også på toppnivået, mener Liverpool-speideren. Foto: Ivar Hjelvik  Foto: Ivar Hjelvik

FORNØYDE: Unge deltakere kunne si seg fornøyd etter at dag en av Harstad Fotballcamps i alt fire dager var gjennomført.  Foto: ivar hjelvik

SKUDDSTERK: William Theodor Steinhaug (6) får kjempetreff under Harstad Fotballcamp. – En dag håper jeg på å bli proff og å få spille for Belgia, sier Steinhaug.  Foto: Ivar Hjelvik

LANDSLAG: En dag drømmer Ada Haukebøe Vik om å ikle seg den norske landslagsdrakten i fotball. – Men før den tid må man nedlegge noen timer med trening på løkka, sier 8-åringen, som spiller for Brage Trondenes. 

DRIBLER: Theo H. Berg viste fram gode fotballferdigheter i spillsekvensene da deltakerne ble delt inn i lag, og fikk spille mot hverandre.  Foto: Ivar Hjelvik

LÆREVILLIGE: Paul Murphy og de andre instruktørene var i sving fra ni om morgenen til fire om ettermiddagen.  Foto: Ivar Hjelvik

sport

Liverpool-speideren, som har blitt et kjent fjes å se på den lokale fotballskolen Harstad Fotballcamp, blir alvorlig når han blir presentert for problemet om et stadig frafall i fotballen. Det har gått såpass langt at stadig flere klubber sliter med å stille med mannskap på guttelagsnivå. På juniornivået er det kun HIL som klarer å mobilisere mange nok spillere til å mønstre et Harstad-basert lag i seriespillet. De må til Tromsø for å spille mange av sine kamper.

– På generelt grunnlag er dette et stort problem i mange land. Og jeg mener at det er såpass alvorlig at dette frafallet må prioriteres høyt hos de nasjonale fotballforbundene. Her er man nødt til å gjøre radikale grep, mener Thompson, og beretter om de samme problemene i hjemlandet.

– Brudd i kjeden

Han mener at det bør settes i verk strakstiltak om man skal være i stand til å bøte på dette problemet.

– Her dreier det seg om en kjede som er brutt. Man kan spille til et visst nivå, men har da ingen andre tilbud enn a-lagsfotball. Det er en fare for at den naturlige utviklingskjeden brytes. Da går det ikke lange tida før det også vil kjennes godt på a-lagsnivå, mener Thompson.

– Er det slik at dette blir en situasjon som representerer hverdagen i fotballen, er vi inne på en situasjon som jeg tror kan bli uopprettelig. Derfor må dette temaet tas tak i så fort som overhodet mulig, mener Thompson.

Han understreker at dette er et problem som strekker seg langt utenfor Norges grenser.

– Stadig færre fotballspillere i aldersbestemte klasser er et problem som er velkjent, også i England, mener Thompson.

Norgesvenner

Han og hans team av instruktører fra selskapet UK Sports and Events, er i Harstad for tredje gang. Før det gjennomførte man to somrer på Borkenes stadion.

– Vi synes dette er en fin måte å bruke sommeren på. I Norge, og spesielt i Nord-Norge, føler vi oss som hjemme. Mottakelsen her har vært fantastisk, sier Thompson.

Fra startskuddet går for den norske skoleferien, og et godt stykke ut i fellesferien, driver UK Sports and Events sin fotballskole.

– Vi var i Piteå for to uker siden. I forrige uke sto Ballstad i Lofoten for tur. Etter vel gjennomført opplegg i Harstad går turen til Vestfossen, Bergen og Oslo. Er vi heldige da, så er det kanskje mulighet til litt ferie innimellom slagene, humrer Thompson.

– Kjernen er gleden

I sitt opplegg for den yngste gruppa, står gleden i sentrum for deres opplegg.

– Gjennom vårt opplegg så er det viktig for oss å formidle øvelser som har et fokus på utvikling av tekniske ferdigheter. Samtidig er også kjernen i opplegget at øvelsene skal være moro. Det er vitalt å kjenne på fotballgleden om man skal lykkes med å holde unge spillere innenfor idretten, mener Thompson.

En som også er fornøyd med utviklingen for årets fotballskole er arrangør Frank Aspelund.

– Det har kommet en god del med etteranmeldte spillere. Derfor landet vi på rundt 115 spillere som hittil har sluttet seg til fotballskolen, sier Aspelund.