Tirsdag kveld vant kvæfjerdingen det 11 kilometer lange Ibestadløpet i terreng på tiden 48.33 minutter.

– Det ble veldig tungt, og det hadde jeg regnet med. Jeg er inne i en tøff mengdetreningsperiode. Likevel klarte jeg å presse meg ganske bra. Samtidig orket jeg ikke ta sjanser og risikere fall, som kan ødelegge for sesongens mål, sier Aders.

– Vanskelig å ta rekorden

Alt handler om Berlin Marathon 16. september. Da skal Aders, hvis planen holder vann og dagsformen er god, løpe raskere enn 2.51,03, som er hennes personlige rekord fra seieren i Oslo Maraton i 2016.

Nettopp derfor ble det ikke gjort forsøk på å slette klubbvenninne Yngvild Kaspersens løyperekord på 45.37. Aders løper for tiden 160-170 kilometer hver uke.

– Det merket jeg i denne konkurransen da jeg prøvde å kjøre hardt. Jeg er stinn av trening, og har ikke ladet spesielt for dette løpet. I tillegg var det bløtt og gjørmete. Det hjalp ikke på tiden, men kanskje litt på brunfargen, humrer Aders, som sto i målområdet med skitt fra shortsen og ned til skoene.

27-åringen tror løyperekorden uansett oppladning og forhold kan være vanskelig å slå.

– Du må nesten spørre Yngvild om hva som må til. Det handler vel om å peise på og løpe hardt, men du skal også være god til å løpe nedoverbakker. Det er Yngvild, men ikke jeg. Derfor vil det være vanskelig for meg å oppnå den tiden hun vant med i 2015.

Hun har allerede en vandrepokal fra Ibestad etter tre seirer på rad i perioden 2012-14, og tok sitt første napp i den neste.

– I de siste årene har løpet krasjet med Hornindal Rundt, og i fjor vant Kathrine Kvernmo (har vunnet de to foregående år, vår anm.). Det var like greit at hun i år er i Oslo, sier Aders og ler.

Oppladning i landsdelen

Aders skal konkurrere i noen halvmaraton og tikilometersløp fram mot maraton i Berlin. Først ut er et halvmaraton, delvis motbakkeløp, i Sveits 21. juli. De øvrige finner sted i landsdelen, blant annet Hadsel 4. august og løp i Tromsø og Bodø.

– Jeg kommer stort sett til å holde meg i landsdelen i sommer og høst for å trene og konkurrere. Unntaket er løpet i Sveits, som skal kombineres med familieferie. Min mor visste hva som skulle til for å få meg med, sier Aders.

– Kanonløp

Raskest av samtlige var Erik Lomås fra Salangen, som med tiden 41.37 kom i mål 17 sekunder for sent til å ta løyperekorden.

– Jeg prøvde, men det var for gjørmete. Enkelte steder var hele skoen under underlaget. Det føltes som om jeg sto fast, og da kunne jeg ikke gi på, sier Lomås, som fikk ros av Bjørnar Johansen i arrangørstaben.

– Et kanonløp med tanke på forholdene, sier Johansen.

Tiden løp ut da Lomås hadde en langside av fotballbanen igjen til mål.

PRESTASJON: Erik Lomås fra Salangen la ut i et høyt tempo med mål om å slå løyperekorden. I vanskelige forhold tok han den nest beste tiden gjennom tidene. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
FORNØYD: Aminullah Jabarkhel fra arrangørklubben Ibestad jublet mest av alle deltakere da han løp de siste meterne inn til andreplass. I bakgrunnen Bjørnar Johansen fra arrangørstaben. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø