Det konkluderer en sjeleglad Fritz Kristiansen med etter at dramatikken startet etter løpet som hesten skulle gå på den regionale premiekjøringen i Ramfjord, like utenfor Tromsø. For etter å ha travet inn til andreplass, bestemte Havanna Bar seg for å ta løs på egen hånd. Hesten slet seg løs fra bommen som den sto bundet fast i, og la på sprang. Etter hvert fant hesten odgså utgangen fra banen og la på sprang de 600-700 meterne opp imot den sterkt trafikerte innfartsveien til Tromsø sentrum.

– Jeg anslår at 20 stykker var på leting etter hesten. Men ingen klarte verken å finne eller å fange den 6-årige hesten, sier eier Fritz Kristiansen.

Dramatiske minutter

Etter å ha gjennomført en leting i nærområdet, var det ingen som klarte å spore opp hesten etter sin forsvinning på ukjente trakter lørdag ettermiddag.

– Jeg lette, og det samme gjorde min samboer. Men han var ingen steder. Og når minuttene gikk, så fryktet vi det aller verste, erindret Kristiansen.

Han og familien skjønte etter hvert at hesten måtte ha forvillet seg ut på hovedveien.

– Vi skjønte at sjansene for å få hesten tilbake i live var små om den hadde rotet seg ut på motorveien. Etter hvert håpte vi på at dyret i hvert fall ikke skulle lide, sier Kristiansen om de 20 dramatiske minuttene uten kontroll på sin hest.

Motorsykkel-redning

Men da det så som verst ut, kom plutselig Ragnhild Stellander gående med hesten i grima.

– Når man ser for seg det aller verste for dyrets vedkommende, finnes det ikke noe bedre enn å se at hesten er uskadet og i fin form. For hesten har hatt han der oppe på sin side, sier Kristiansen.

Men den dramatiske historien fra Ramfjord hadde knapt begynt. For Stellanders redningsaksjon er stort sett kun forbeholdt filmlerretet i actionsjangeren.

– Da jeg oppdaget at hesten var løs, slapp jeg alt jeg hadde. Etter hvert stoppet en motorsyklist meg. Han hadde kjørt forbi hesten, og ba meg om å hoppe på, sier Stellander.

Da hesten ble gjenoppdaget løp den i fint trav på den trafikkerte bilveien.

– Vi var nødt til å gjøre hva vi kunne for å stoppe hesten. Men det var vanskelig. Først kjørte vi opp forbi hesten for å prøve og roe han ned. Det lyktes vi ikke med. Vi var nødt til å prøve en ny taktikk, sier Stellander og utdyper:

– Derfor prøvde vi på å kjøre opp på sida av hesten. Da var det ikke noe annet å gjøre enn å legge seg over for å forsøke å nappe tak i grima. Jeg hadde aldri trodd at det skulle gå. Men heldigvis lyktes vi.

– Vi kjørte vel cirka to kilometer før vi fikk kontroll på situasjonen.

For Stellander var dette ekstra flaks. Hun fikk ett av sine største ønsker oppfylt.

– Da vi kjørte til Tromsø sa jeg til min søster at jeg gjerne ville prøve å sitte på en motorsykkel. Det gikk troll i ord, sier Stellander.

– Temmelig sliten

Derfor endte den dramatiske situasjonen på beste vis for alle parter. Og Havanna Bar havnet til slutt trygt i dyrebilen for hjemreise.

– Den hadde jo gått løp før forsvinningen. Så den var nok temmelig sliten til slutt. Men etter å ha tatt seg igjen litt, så regner vi med at den er klar for å starte igjen til helga, sier Kristiansen.

– Vi er utrolig takknemlig for at det gikk så bra som det gjorde. Det skal Ragnhild ha all ære for, sier Kristiansen

Glad: Havanna Bar kom trygt tilbake i uskadet tilstand etter lufteturen. – Hesten må ha hatt los i fra han der oppe, sier eier Fritz Kristiansen. Her er hesten sammen med dattera Linda. Arkivfoto: Ivar Hjelvik Foto: Ivar Hjelvik