Det sier leder Mona Fagerland i det nyopprettede anleggsutvalget til Harstad Idrettsråd. Utvalget har ei prioriteringsliste å forholde seg til. Den er enstemmig besluttet av idrettslagene i byen gjennom anleggsprosjektet «Idrettsbyen Harstad».

Mer bredde

– Idretten er blitt enige om prioriteringene. Nå skal utvalget sørge for å få en god oversikt over kostnader og driftsplaner ved å lage en flerbrukshall for skøyter, ishockey, turn og kampsport, kanskje også klatring, sier Fagerland.

– Dernest håper vi politikerne følger idretten, slik de sa at de skulle gjøre da «Idrettsbyen Harstad» ble lansert.

– Skal Harstad som kommune og by være attraktiv for barnefamilier, må vi få på plass tilbud som per i dag er mangelfulle. Vi må jobbe for de yngste, og prioriteringene til idrettsrådet er i tråd med et slikt perspektiv. Jeg håper politikerne tar dette til etterretning når den nye kommunedelplanen skal vedtas neste år, sier Dons-Hansen.

– Vi må få mer bredde i tilbudet. Det er rett og slett ikke godt nok som der er. Derfor faller stadig flere utenfor, hevder Fagerland.

– Lytt til ungdommen

Nettopp idrettene Fagerland og Dons-Hansen representerer i hverdagen, skøyter og turn, står for tur, ifølge idretten selv.

Sammen med turnforeningens leder, Geir Borch Karlsen, syns de der er verdt å understreke hva idretten i fellesskap har bestemt, særlig i lys av utspillene i den siste tiden om at en storhall for fotball må på plass, ifølge HILs trener Bjørn Ludvigsen og HILs sportslig leder Dag-Jøran Olsen.

– De som fortjener anlegg er turnere, skøyteløpere og andre som driver med breddeidrett. Disse barna og ungdommene står for tur, sier Dons-Hansen, Borch Karlsen og Fagerland.

Dons-Hansen viser til en undersøkelse gjort av Sør-Troms Regionråd.

– Vi spurte ungdommen hva de ønsker. Svaret var ikke fotballhall, men en multiidrettshall. Vi må ta unger og ungdom på alvor og lytte til dem, sier Dons-Hansen.

– Alle som driver med fotball i Harstad har et tilbud, men det har ikke de som ønsker å drive med turn, hevder hun.

– Samtidig bør de som kommer med soloutspill kanskje forholde seg til egen klubb i stedet for at alle rundt skal oppfatte tvetydige signaler fra HIL. Ingen har noe imot en fotballhall, men den og andre anlegg må komme i tur og orden etter at de fem prioriterte anleggene er på plass, sier Borch Hansen.

Ba om 68 timer, fikk 31

En undersøkelse Harstad Tidende gjorde i november i fjor viste at heller ikke fotballklubbene klarer å fremskaffe tilstrekkelig med treningstid til barn og ungdom.

Da timefordelingen var klar for kommunale Hålogalandshallen, hvor fotball er største bruker, ble fem av kommunens fotballklubber sist sesong avspist med 37 timer færre enn de hevdet å ha behov for gjennom søknader.

Hallbestyrer Kåre Mæhre har tidligere bekreftet at han kunne fylt hallen to ganger uten problem. Mæhre har også understreket at de fordelte timene nesten utelukkende går til barn og ungdom. FK Landsås ba om 25 timer, og fikk ni. IF Kilkameratene søkte om 14 timer, og fikk ni. Konsekvensen var at fire av Kilkams lag ikke fikk tid avsatt sist sesong, mens andre lag måtte splitte ungene, som fikk trene annenhver gang.

MANGE: Turnforeningen har 200 aktive medlemmer, men hele 500 gymnaster står på venteliste og får ikke et tilbud. En tredel av disse er 10 år eller yngre, opplyser Harstad Turnforening.
POPULÆR: Isflata på Kanebogen er veldig populær de få ukene om vinteren den er åpen. Ny ishall vil kunne gi et rikt tilbud for isidrettene. Foto: Ivar Hjelvik
PLASSPROBLEM: Også barn- og ungdomsfotballen sliter med tilgang til kommunale fasiliteter. Faksimile: Harstad Tidende 22. november 2017