Det var rådene som kom fra Camilla Öhman da hun gjestet Harstad og holdt sitt foredrag under Harstad Idrettsråds anleggsmøte sist torsdag. Med anlegg som hovedagenda var Öhman hentet inn som ekspert på området. Prosjektlederen for NTNU-prosjektet, Gode Idrettsanlegg, kom med et fascinerende bilde av både strømninger fra oppføring av ulike idrettsanlegg, både nasjonalt og internasjonalt.

– Det viktigste er å kartlegge behovet som man har innenfor lokalidretten. Det har blitt gjort feil hvor man har reist idrettsanlegg, hvor man ser at det faktisk ikke var det man har bygd som man faktisk trengte, sier Öhman, og fortsetter sitt resonnement:

– Lytt på alle brukergruppene på anleggssida. Og vær også nøye på at man får med seg stemmene som ikke nødvendigvis roper høyest. Her er barn og eldre eksempler på denne typen brukergrupper. Så bør man også gå ett steg lenger enn å bare involvere , sier Öhman.

Beliggenhet nær skole

Prosjektlederen i gode idrettsanlegg er en av 15 fulltidsansatte i Senter for Idrettsanlegg og Teknologi (SIAT), sitter på noe av den største ekspertisen innenfor området her til lands. Det gjør også sitt til at man sitter på en erfaringsbank som kan brukes for framtidig rådgiving.

– Ett aspekt er brukerne av idrettsanleggene. Et annet er hvor man faktisk bestemmer seg for å lokalisere anleggsbygningen. Her er vår erfaring at det ofte er lurt å legge idrettsanlegget i nærheten av en skole, eller et annet bygg hvor brukergruppen oppholder seg på jevnlig basis.

– Hva er rådet når det kommer til flerbruksanlegg, og dette med å slå mange fluer i ett smekk for idrettens del?

– Det kommer litt an på. Man kan nok oppleve å kombinere flere behov når man lager et idrettsanlegg. Men det er også viktig at man står som likeverdige brukere av idrettsanlegg. For det er en fare for at det utvikler seg til betente situasjoner om noen av partene mener at idrettsanlegget er mer deres enn noen annes.

– Men man står heller der at man kan få til flere små idrettsanlegg enn ett stort som skal romme mange idretter.

Positivitet

Öhman mener også at det er mye positivitet med tanke på framtidig anleggsutvikling på nasjonal basis.

– Jeg synes spesielt at tendensen i nord er positiv. Min oppfatning er at det er mer framdrift her. Det virker rett og slett til å være større vilje til å få til noe i de tre nordligste fylkene. Idrettskretsene sørpå er noe mer satt ett hva som er opplevelsen i nordligere deler av landet.

– Husk også at når man skaper en skøytebane, eller et friidrettsanlegg, så trenger det ikke å anlegges en fotballbane i midten. Mulighetene er større enn som så.