Søndag fant Harstadseilasen sted, ett døgn etter oppsatt tidspunkt. Lørdag var rett og slett for vindfull med stormkast på 23 sekundmeter, og skipperne ble enige om å utsette.

Fomle med skipper Roar Holtborg, kom sist over målstreken, men vant suverent på korrigert tid ut fra ratingsystemet. Toer ble Sjøliv med Vidar Dinesen som skipper.

150-åringen Anna Rogde stilte i turklassen. Eilif Gabrielsen ledet et ivrig mannskap.

Lav terskel

Nettopp denne klassen håper seilforeningen skal ta seg opp slik at Vågsfjorden skal prydes av flotte båter tett i tett ved senere anledninger.

Vinner Roar Holtborg hadde ideen om å gjøre helgens konkurranse om fra regatta til seilas for å folkeliggjøre sporten. Flere forsøk vil bli gjort for å få med hverdagsseilerne.

– Jeg er en bygutt, som trives med å være på havet. Seiling er en fin måte å bedrive både friluftsliv, fritid og båtliv. A delta i seilaser er en bra måte å lære seg å seile. Da har du andre båter å sammenligne deg med, sier Holtborg.

– Det vi holder på med kan sammenlignes med bedriftsidrett. Nivået på seilerne er middels. Vi har en fritidsaktivitet, som blir litt ekstra moro med et konkurransemoment, men samtidig veldig uformelt.

– Jeg har en liten og 40 år gammel seilbåt til et beskjedent beløp, og 20 år gamle seil. Likevel kan jeg delta, sier Holtborg.

– Bli med på tur

Han sier deltakere bytter på å vinne, og bruke helgens seilas som eksempel.

– Denne gang var det min tur fordi den ene favoritten havnet i stilla, den andre hadde glemt å bunnsmøre båten, den tredje ble så opptatt av å lage middag ute på fjorden at han gikk glipp av ei vindendring, sier Holtborg.

Det beste med seilaser er at skipperne lærer egen båt å kjenne.

– Du blir flinkere til å seile korrekt når du ellers er på tur, og du får nytteverdi som turseiler.

Han oppfordrer folk, både som har båt og de som ikke har, til å stille på de ukentlige onsdagsseilasene.

– Ta kontakt med medlemmer i foreningen, så får du være med på fjorden, enten timesturer eller dagsturer.