Verdens eldste stiller til start

En 150-åring ved navn Anna er påmeldt til helgens konkurranse.

DELTAR: «Anna Rogde» på Vågsfjorden innrammet av «Villanda» i forgrunnen.  Foto: Knut Godø

sport

Lørdag arrangeres Harstadseilasen. Verdens eldste seilende skonnert, 150-åringen «Anna Rogde», er forhåndspåmeldt med Eilif Gabrielsen som skipper, og skal i løpet av lørdag seile forbi hjemme på Kjøtta.

Passende nok er Harstadseilasen den moderne oppfølgeren til «Den 1ste Nordlandske Regatta paa Harstad i 1891» på den tiden da «Anna Rogde» var frakteskute i rederiet til familien Rogde på Kjøtta.

Dagsseilasen i Vågsfjorden og Astafjorden går fra Harstad til Hallevika i Ibestad, gjennom Åkerøysundet, rundt Helligbøen og tilbake til målstreken utenfor moloen i Harstad havn. Seilasen er på cirka 20 nautiske mil.

Vertskapet i Harstad Seilforening har gjort tilpasninger i håp om at også turseilere skal hive seg til ved siden av dem som stiller i racingklassen. Navnebyttet fra regatta til seilas er gjort for å vise at det også er et breddetilbud.

Reglene er superenkle. Hovedsaken er å komme seg rundt oppsatt bane i løpet av dagen – med eller uten tidtaking.