Dagen etter at TIL har vunnet 3–0 over Vålerenga var Tom Høgli i trening ute på Alfheim-matta. Sammen med lagkameratene kjørte han på i styrtregnet.

Høgli har spilt en rekke kamper denne sesongen, men var ikke med fra start verken mot Bodø/Glimt 16. mai eller Vålerenga 2. pinsedag. En stor del av årsaken er en bevisst overbelastning av kroppen gjennom å spille kamper – for å hjelpe laget.

Forsvarsspilleren med 49 A-landskamper kom i vinter tilbake til Norge etter sju år som utenlandsproff i Belgia og Danmark. En kontrakt ut 2020 ble signert med TIL.

Etter returen har ikke gått etter planen. En rekke skader de siste sesongene har satt sitt preg på 34-åringens kropp og karriere.

– Jeg kjenner at jeg begynner å dra på årene. Jeg har presset meg veldig, og har balansert på en tynn line hver uke. Slik det har vært har jeg ikke kunnet «gunne» på ordentlig på trening, sier Høgli til iTromsø.

Det Høgli snakker om er slitasje i muskulaturen på baksiden av begge lårene. Slitasjen gjør at han ikke kan sprinte for fullt. Går det over grensa blir han igjen skadet, og må på ny starte opptrening. Skader han til og fra har slitt med i over ett år.

Stående i pressesonen ikledd en gjennomvåt rød TIL-skjorte viser han fram den omfattende tapingen som skal holde muskulaturen i sjakk.

– Jeg kan være med å småspille litt, men kjøres det på for hardt får jeg reaksjoner, sier 34-åringen.

Før jul var det så mange tilbakeslag at Høgli sterkt vurderte fremtiden allerede der og da.

– På et tidspunkt var jeg i tvil om det i det hele tatt var vits å gå i gang i Tromsø. Det kom så mange skader på rekke og rad, sier Høgli.

Men en god opplevelse da han spilte 45 minutter i Københavns siste kamp i fjor høst overbeviste 34-åringen om til å fortsette.

Ofret seg selv for laget

Med dette bakteppet ga Høgli tidlig beskjed om at han ikke tålte for mange kamper på kort tid. Belastningen merket han allerede på den første treningsleiren i Tyrkia i januar.

– Kroppen min tåler ikke et tøft kampprogram lenger. Så ærlig må jeg være. Det er slutt på den tiden. Skadene jeg hadde i fjor gjorde et hardt innhogg i kroppen, og jeg fikk ikke trent eller spilt, sier Høgli.

Men da flere skader på sentrale spillere inntraff tidligere i mai måtte Høgli i aksjon tre ganger på sju dager. Mot Brann 6. mai, Alta 9. mai og LSK 13. mai.

– Å spille tre kamper på en uke var ikke optimalt, men man gjør alt for laget når det er nødvendig, sier Høgli.

Både Høgli selv og hovedtrener Simo Valakari var vel vitende om at belastningen kunne medføre et nytt tilbakeslag.

– De siste årene har han ikke spilt særlig mange kamper. Så kommer han hit, og spiller flere kamper på kort tid enn det kroppen hans egentlig tåler, fordi laget trenger det. Han sa at han kjører på så lenge laget trenger det, noe han gjorde. For meg forteller det alt om hvilken karakter og type Tom er, sier Valakari.

Høgli snakker ærlig om hvor lite aktuelt det på sikt er å spille «halvfrisk».

– Er dette en skade som kan true karrieren din?

– Nei, men hvis jeg ikke får i gang kroppen så, sier Høgli og lar setningen henge i lufta.

For det er ikke tvil om at den lange karrieren kan henge i en tynn tråd om Høgli ikke blir friskmeldt. Og det kan skje raskere enn mange tror.

– Finner jeg ut at dette ikke er noe poeng tar jeg fort en vurdering før sesongen er over. Dette er en kamp for å beholde karrieren. Kunstig åndedrett for å si det sånn, sier Høgli.

– Spiller du til 2020?

– Jeg har ikke tatt stilling til det, men ting må fungere, svarer Høgli.

For skånlendingen vil ikke ta opp en plass om han på lengre sikt ikke kan bidra på banen.

– Hvis jeg ikke kommer dit at jeg kan levere godt jevnt og trutt så er det ingen poeng. Da kan klubben heller bruke penger på noe annet.

Sjokkert over Høgli

Høglis uttalelser sjokkerer hovedtrener Valakari.

– Det er utrolig at en spiller kan si noe slikt og på den måten være så uselvisk. Normalt sett vil spillere som er mot slutten av karrieren tenke på penger, men dette forteller igjen alt om hva slags person Tom er. Jeg har aldri opplevd lignende. Fotball er en business der du må tenke på deg selv, men han setter klubben først, sier Valakari.

Han lover Høgli all den hjelpen og tålmodigheten som trengs for å bli helt frisk igjen.

– Det beste for han ville vært å spille en kamp i uka. Men han forsto at han trengtes på laget, selv om vi visste at det ikke var det optimale for han selv. Forhåpentlig kan vi nå hvile han litt. Vi får se hvor lang tid det tar, sier Valakari.