Barne-, ungdoms og familiedirektoratet (Bufetat) region nord har opplevd det de kaller en oppsiktsvekkende økning i fosterhjemsinteresse etter at de inngikk et samarbeid med Arctic Race of Norway. Med barne- og likestillingsministeren til stede ble avtalen mandag 30. april forlenget frem til år 2020.

Bufetat region nord inngikk i 2015 en treårig samarbeidsavtale med sykkelrittet. Målet med det ikke-kommersielle samarbeidet var å hedre fosterfamilier, øke kunnskap rundt behovet i regionen, rekruttere flere fosterhjem og rette fokus mot viktigheten av å kunne gi fosterbarn positive interesser og opplevelser.

- Nå viser en evaluering av samarbeidet at Bufetats deltakelse i rittet har skapt en vesentlig økning i interessen for, og kunnskapen om, fosterhjem. Rapporteringstallene til Bufetat viser at det siden 2015 har vært en dobling i antall henvendelser fra personer under og etter rittet som ønsker å vite mer om det å være fosterhjem. Foreløpig toppår kom i 2016, da Bodø-kontoret alene opplevde en økning på hele 213 prosent i antall henvendelser, forteller Bufetat og Arctic Race of Norway i en pressemelding.

Mye oppmerksomhet

En publikumsundersøkelse gjennomført av Sponsor Insight i 2017 viser dessuten at kjennskapen til partnerskapet er stort. Her svarte 48 prosent at de uhjulpet eller hjulpet husket Bufetat som en partner av Arctic Race. 54 prosent av de spurte forbinder Bufetat med fosterhjemsarbeid og 25 prosent forbinder Bufetat med fargen lilla, som var fargen på klærne til støttespillerne under Arctic Race of Norway.

– Arctic Race som idrettsarrangement står både for engasjement, samhold, dugnadsånd, sunne holdninger, fysisk fostring og mestringsfølelse – verdier som bidrar til å gi barn og unge en trygg oppvekst. Utover å øke kjennskapen til Bufetat, hedrer dette samarbeidet alle fosterhjem samtidig som det ufarliggjør barnevernets arbeid. Å skape flere fosterhjem er vårt mål, og derfor er det helt naturlig å forlenge avtalen med tre nye år, sier Regiondirektør i Bufetat region nord, Pål Christian Bergstrøm.

- Et eksempel til etterfølgelse

Arctic Race og Bufetat har samarbeidet på flere plan. Blant annet har fosterfamiliene deltatt på ulike aktiviteter knyttet til arrangementet, og fosterbarn har fått dele ut sykkeltrøyen ”Viking Jersey” til beste hjelperyttere under rittet. I tillegg har partene deltatt på felles arrangementer.

– Tilhengere og støttespillere av Bufetat har vist et engasjement uten sidestykke, og det har blitt lagt merke til både langs løypa og i TV-stolen. Bufetat har definitivt bidratt med å gjøre Arctic Race til den folkefesten det er i dag. Samarbeidet har vist at vårt felles engasjement bidrar til å synliggjøre behovet for gode og trygge oppvekstsvilkår for barn og unge i Nord-Norge, og det er vi svært stolte av, sier daglig leder i Arctic Race of Norway, Knut-Eirik Dybdal.

Mandag ble avtalen forlenget med tre nye år i et signeringsmøte i Narvik, med blant andre Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland som deltaker.

– Jeg har vært så heldig å få delta under ARN som kulturminister, og har lagt merke til alle de lilla ambassadørene til Bufetat langs løypene. At idretten er med på å løfte frem disse viktige verdiene og tar et slikt samfunnsansvar, er et eksempel til etterfølgelse. Jeg gleder meg til å følge dette samarbeidet videre, sier Linda Hofstad Helleland.