Det sier Hege Christensen om den siste tids snakkis i fotballmiljøet, nemlig TV-serien «Heimebane». Her trener Helena Mikkelsen i Ane Dahl Torps skikkelse sunnmørsklubben Varg i eliteserien. I serien er det fremstilt som krevende å være kvinne og fotballtrener i et mannsdominert miljø på øverste nivå. I lokal sammenheng er det ingen andre som er bedre rustet til å svare på hvordan det er å være kvinnelig trener i et miljø, som ellers bare består av menn enn Hege Christensen. Hun går nå løs på sitt fjerde år som herretrener for Grovfjord.

– Jeg har fulgt serien, og føler kanskje at hovedpersonen får i overkant mange problemer kastet over seg. Men samtidig oppfatter jeg problemene som reelle, om man isolerer dem enkeltvis, mener Christensen.

Ensom svale

Hun sitter igjen med sin personlige erfaring på hvordan hennes mannsdominerte hverdag som fotballtrener har vært til nå.

– De fleste møtene med mannlige kolleger på sidelinja har vært hyggelige og profesjonelle. Men litt skittkasting har jeg nok opplevd. Enkelte trenere kan oppleves som mer ufine enn andre, sier Christensen.

Det å gå mot strømmen som kvinnelig trener blitt normalen for Christensen.

– Personlig har det å trene gutter og menn vært det som jeg har drevet med som trener. Jeg tror heller at det hadde blitt en større omveltning for meg å trene kvinner, sier Grovfjord-treneren, og utdyper:

– Trenerrollen kan nok være utfordrende. Jeg tror at det er alfa og omega å hya en solid erfaring i ryggen i det man går inn i denne type oppgave. Men jeg har følt meg akseptert og respektert, og også følt at spillerne har stolt på at man har solid fotballfaglig kompetanse.

Viktig samarbeid

Etter at flere nøkkelspillere har forlatt klubben i forkant av sesongen, legger ikke 48-åringen skjul på at 2018-sesongen fort kan bli av det tøffe slaget.

– Men vi har også fått tilbake spillere. Med meg som spillende assistenttrener har jeg Jonas Svendsen. Det synes jeg fungerer veldig bra. Så har også Brede Gjestvang tatt overgang tilbake til Grovfjord, oppsummerer Christensen om tilførslene.

– Det er heller ingen hemmelighet at vi er avhengige av den permanente samarbeidsavtalen som vi har med Gratangen/Bjerkvik/Grovfjord. I tillegg har vi i år fått til en avtale med HIL, hvor de vil bidra til vår spillerstall med unge hospitanter. Derfor tror jeg at vi skal klare å stille med fullt lag til hver eneste kamp, sier Christensen.

En treningskamp

Men når laget møter Mjølner 2 til dyst i deres serieåpning førstkommende mandag, er det ikke et godt forberedt Grovfjord-mannskap som mønstres.

– Vi har ikke spilt mer enn en treningskamp i oppkjøringen. Det skjer fordi vi ikke har lyktes med å få mange motstandere i denne fasen. Derfor er nok samhandlingen noe som det kanskje vil skorte på i sesongens første kamper, mener Grovfjord-treneren, og fortsetter argumentasjonen:

– Laget trenger fort fire-fem kamper før samhandlingen mer eller mindre er der den bør være.

Med en kronglete sesongoppkjøring mener trenerprofilen at det er god grunn til å ligge lavt i årets sesong.

– Dette blir nok en kamp om å beholde plassen i divisjonen for oss.

– Hvem blir nøkkelspillere i årets Grovfjord-stall?

Alle spillere er viktige, og jeg ønsker ikke å trekke fram noen spesielle. Men jeg er veldig spent på hva Andreas Martinsen kan levere for oss i år. En meget fotballklok spiller, sier Christensen.

Hege Christensen er spent på hva Andreas Martinsen vil foreta seg på banen i Grovfjord-drakten denne sesongen.