Lørdag og søndag gjør håndballjentene i Harstad et forsøk på å spille laget til allnorsk nivå. For et snaut år siden var de sist gang i kvalifisering, og var så nær opprykk det går an å komme uten å faktisk klare det.

Trener Ketil Lian sier både han og spillerne har lært av forrige runde. Feilene fra den gang skal ikke gjøres igjen.

Manglet ett mål i fjor

– Vi har et lag som er mer enn godt nok til å rykke opp. Det hadde vi i fjor også, men gjorde ikke jobben. Jeg har veldig stor tro på å lykkes denne gang. Ingen bør være så gode at de kjører over oss. Jeg ser for meg jevne kamper, sier Lian.

Charlottenlund, Melhus/Gimse og Bossekop er de tre øvrige lagene. To kan juble søndag. To må reise hjem fra kvalifiseringen i Steinkjer med uforrettet sak.

– Hvilke to lag rykker opp?

– Harstad og ett av de andre, svarer Lian kontant.

I fjor var Harstad én skåring i det tredje og siste kvalifiseringsoppgjøret fra opprykk. Kampen mot Bergsøy endte 22-22 etter at Harstad rotet bort en klar ledelse.

– Det handler om å omsette sjanser til mål. Vi skåret 22 ganger mot Bergsøy, men hadde også 18 skuddbom. Der røk opprykket, sier Lian.

Bergsøy tok den siste opprykksplassen på bedre målforskjell enn Harstad. Den sikret laget seg med storseier over Bossekop. Harstad var laget som slo Bossekop med færrest mål av alle, kanskje fordi rulleringen på spillere ble vel stor.

Lian tar neppe sjanser på sosialt laguttak denne gang. Harstad har lært at de beste må stå på banen til enhver tid og så lenge det går. Opprykksplassene kan stå om den ene skåringen eller det ene baklengsmålet.

Effektive og tøffe

15 av 17 spillere i stallen er definitivt kampklare til helga. Kaptein Eli-Jeanette Olsen er ute med skade, mens Karina Lindstrøm fikk seg en smell på trening tidligere i uka. Lian håper og tror at Lindstrøm er klar til helga.

– Vi må gjøre om på vår opprinnelige plan på grunn av skaden til Eli-Jeanette, men det skal ikke stå og falle på den ene spilleren. I så fall har vi uansett ikke noe der å gjøre, men vi har ikke råd til skader på flere nøkkelspillere, sier han.

Lian tror marginer vil avgjøre hvilke to lag som rykker opp.

– Vi må være mer effektive i angrep enn i forrige kvalifisering, og samtidig stå opp og være knalltøffe i forsvar. For ett år siden var vi ikke klare fra start i den første kampen. Vi kan ikke tillate oss å bli overrasket på samme måte en gang til, sier han.

Må forsterke

Harstad har kartlagt hvem som satser ved et opprykk. Noen vil gi seg. Andre har ikke bestemt seg. De fleste er med videre.

– Vi vet at vi må prøve å forsterke, og har sett på hvem vi kan forespørre. Foreløpig er det mye om og hvis. Hvis vi er i 2.-divisjon etter helgens kvalifisering er det enklere å få klare svar, sier Lian.

TRENER: Ketil Lian er optimist før helgens kamper. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø