Det sier latvieren Toms Kirmuzs før det som skal skje i helga. Da går turen til sommerperlen Stathelle for angriperen og resten av innebandyklubben. Det store håpet at helgas tre kamper skal gi dem noe med hjem som fører til at laget skal hente hjem noe som varmer godt en god stund før de beste sommertemperaturene setter inn.

– Fire lag er med i kvaliken. Tre av dem spiller innebandy i eliteserien neste sesong. Og sjansene skal være gode, sier Kirmuzs, og blir fulgt opp av Heikurainen:

– Vi møter gode lag i form av Bækkelaget, Nor 92 og Trygg Lade. Det blir neppe en enkel oppgave. Men om vi jobber hardt, vil vi få vår belønning, sier den spillende treneren.

Ville bli for å kjempe

For ett år siden var forhåpningene som knyttes opp imot helgas opprykkskvalik byttet ut med resignasjon. Til tross for glimrende spill etter jul i eliteserien, endte Harstad IBK på nedrykksplass med små marginer. Det betød minst en sesong i den svake nordnorske 1.-divisjonsavdelingen.

– Vi var skuffet over å måtte ta turen ned. Mest av alt fordi vi spilte godt i slutten av sesongen. Da viste vi at vi hadde noe å gjøre i divisjonen, sier Christensen, før han avbryter resonnementet med en kjapp kaffesup:

– Så begynte arbeidet med snekre 1.-divisjonsstallen. Men i stedet for at spillerne ble spredt for alle vinder, valgte de fleste spillerne å bli. For meg ble det en positiv overraskelse. Vi stilte med et virkelig slagkraftig mannskap, og kunne ha realistiske ambisjoner om å rykke direkte tilbake til eliteserien.

JUBEL: Toms Kirmuzs (foran) gjennomfører sin femte sesong i Harstad IBK. Han definerer klubben som sin hjemklubb. Arkiv

Angriperen Ritvars Berzins solide spill i eliteserien hadde ikke gått upåaktet hen. Til tross for flere tilbud fra andre klubber, falt valget på å bli med Harstad ned i 1.-divisjon.

– Jeg mente at laget hører hjemme i eliteserien, og ønsket å være med på å bidra til at de skulle klare å komme tilbake i dette selskapet. Samtidig var jeg nysgjerrig på det store nivåmessige gapet mellom eliteserien og 1.-divisjon, og om det virkelig kunne stemme at variasjonen i nivå kunne være såpass voldsom, sier Berzins, og tar en kort pause:

– Men det viste seg å stemme.

To grunner

Den finske målgjøreren Tuomo Manninen var heller ikke spesielt lysten på å bytte klubb.

– Etter fjorårssesongen ønsket jeg å hjelpe laget. Harstad har potensial for elitespill. Derfor sa jeg ja til å hjelpe, sier Manninen.

For den latviske kollegaen Kirmusz, sto tilbudene og ventet. Ingen var likevel aktuelle for latvieren med fem sesonger bak seg i klubben.

– Det er to grunner til at jeg fortsatt ønsker å være Harstad IBK-spiller. Jeg vil vise at klubben er god nok til å spille på øverste nivå. Potensialet i gruppa er stort, mener den målhungrige angriperen.

– Så har dette blitt min klubb. Spillergruppa er en fantastisk god gjeng. På samme tid er organiseringen på topp. Det meste er fantastisk godt planlagt. Som spiller trenger man strengt tatt ikke å tenke på noe utenfor banen. Derfor er klubben også som et hjem for meg å regne

– Stort potensial

Nå står tre kamper mellom dem og eliteserien. Og den sportslige lederen er ikke i tvil om hva et opprykk til eliten vil si.

– Jeg tror at det vil bety mye for byen eventuelt å få eliteidrett tilbake til Harstad. Klarer vi det lørdag og søndag, så tror jeg at det vil være mulig å skape et stabilt lag på toppnivå i Harstad. Mye handler om å beholde en stabil kjerne av gode spillere, og å jobbe med dem over tid. Da tror jeg også på at resultatene vil komme, sier Christensen.

Selv om kun ett lag blir værende igjen i 1.-divisjon etter helga, er han nøktern i sjansevurderingen.

– Nor 92 og Bækkelaget må nok finne seg i å være helgas to favoritter til å spille i eliteserien neste sesong, sier Christensen, og utdyper:

– Selv har vi trent godt, og har drillet inn den taktiske aspektene. Vi er godt forberedte, og skal bite godt i fra oss. Men vi er nok en underdog. Men det kan være greit å slå underfra.