Tidligere styreleder Hilmar Nygård og den gamle langrennskjempen Børre Hansen ble æresmedlem nummer åtte og ni i klubbens snart 80-årige historie. Utnevnelsen og tildelingen av synlige plaketter ble gjort på årsmøtet mandag kveld.

Parallelt ble to ærespriser tildelt henholdsvis styremedlem Lisbeth Schjelderup Sætervik og skilagsleder Frode Karlsen for utrettelig innsats.

Reddet klubben

28. august i år er det 80 år siden klubben ble stiftet av Sigurd Torbergsen, Torvald Dypvik, Trygve Torbergsen, Eilert

Eliassen og Ivar D. Iversen. Torbgersen, Dypvik og Iversen er sammen med Elias Eliassen, Fritjof Larsen, Roald Larssen og Otto Iversen de sju som tidligere har fått æresmedlemsskap.

Mange mener det ikke ville blitt en feiring i år hvis det ikke var for nyutnevnt æresmedlem Hilmar Nygård. Han sa ja til ledervervet i hovedlaget i en periode da den økonomiske situasjonen var kritisk. Kilkam slet med å oppfylle sine økonomiske forpliktelser, og Nygård var den eneste som turte å ta utfordringen ved å påta seg vervet. Nygård var leder i 10 år fra 1994 til 2004, og klarte i denne perioden å få økonomien i en positiv retning igjen.

Under tildelingen fremhevet nåværende styreleder Finn Håkon Jørstad hvordan Nygård først fikk refinansiere og samlet alle lån, og inngikk en avtale om å betale all gjeld innen 20 år. Løftet var oppfylt lenge før den avtalte 20-årsperioden, og Nygård var en frontfigur i arbeidet med å skape nye inntekter. Siden det var vanskelig å få tillitsvalgte med i husstyret tok han også de oppgavene i perioder.

Den økonomiske situasjonen i klubben er nå god. Årsmøtedokumentene viser at Kilkam driftet med et overskudd på nærmere 110.000 kroner i 2017, og har penger på bok og en egenkapital på 2,9 millioner kroner.

Styreleder Jørstad ble for øvrig gjenvalgt som leder, og fører klubben i en ny tidsretning med en fotballhall på trappene.

Over 50 års innsats

Det andre æresmedlemsskapet gikk til seks ganger veteranverdensmester Børre Hansen - klubbens egen skikonge, som lokalt huskes blant annet for ni seirer i Hinnøyløpet og tre seirer i Reistadløpet.

– Med sine prestasjoner i skiløypa har han gjort navnet IF Kilkameratene kjent, sier Jørstad.

Han viser også til at Hansen har vært medlem siden 1965/66, og var da med på å dra i gang skigruppa igjen slik at flere satset på vinteridrett. Før snøskutertiden var han også sentral i arbeidet med å lage og gå opp løyper, og senere satte han seg på skuteren da den kom. Hansen trekkes også frem for arbeidet han gjorde da klubben bygde to lysløyper og ei turløype, samt oppføringen av Kilkamhuset og grillhuset. Han har også vært styremedlem i klubben, og ble for 22 år siden tildelt hederstegn fra Troms Skikrets.