Under urbefolkningsmesterskapet som arrangeres annethvert år, så 17-åringen fra Fjell Skilag muligheten til å gjøre det helt store under mesterskapet ved South Slave i Canada. Under løpet som gikk mandag morgen var Åshovd bestemt på å benytte seg av muligheten til å hente hjem edelt metall i mesterskapet.

– Jeg kjente meg nervøs før starten , og skjønte at dette kunne være en av mine sjanser til å kjempe i toppen, sier Åshovd om sin fem kilometer klassisk.

Tøff åpningsfart

Derfor gikk det radig da Åshovd satte fart fra start.

– Jeg bestemte meg for å klemme til fra start. Det gjorde sitt til at jeg fikk et godt utgangspunkt. Jeg ledet med ni sekunder etter halvgått løp. Et stykke ut i sisterunden kom det en ny sekundering som viste at en som hadde startnummer bak meg hadde tatt andreplassen kun to sekunder bak meg. Da var det bare å koste på videre, sier 17-åringen, og utdyper.

– jeg følte at jeg hadde fin flyt i dette løpet, og klarte å opprettholde farten løpet i gjennom. Ved siste sekundering 800 meter fra mål så det ut til å gå veien. Da var det bare snakk om å bite tennene sammen og å komme seg over målstreken, sier Åshovd.

– Hvor mye betyr en seier i Arctic Winter Games for deg?

– Det er ganske stort. Jeg har hatt en stang-ut-sesong i år. En seier her er et stort plaster på såret, sier Åshovd.

Gulljente

Han var ikke alene om å stå øverst på pallen under mesterskapets første dag. Da viste også Ida Tovås at jetlaget for lengst var ute av kroppen og konkurranseformen intakt.

– Dette er jo ett av årets store mål. Derfor var det godt å kunne hente hjem seieren i den første konkurransen her, sier 17-årige Tovås etter seieren med snaut ti sekunders margin.

Hun kunne også glede seg over at hun ikke var den eneste fra familien som slo til under mesterskapets første øvelse.

– Min søster Katrine Tovås leverer et godt løp til sølv i sin årsklasse. Hun har hatt en god sesong, og beviser igjen at hun leverer et sterkt løp. Å ta medaljer sammen her i Canada er koselig, sier storesøster Tovås om lillesøsters innsats.

GULL: Ida Tovås leverte et nytt sterkt bidrag til en allerede solid sesong da 17-åringen vant fem kilometer klassisk. Foto: Arctic Winther Games
SØLV: Katrine Tovås (t.v.) hentet hjem sølvmedalje i 14-årsklassen etter et godt disponert løp. Foto: Arctic Winther Games