Etter å ha blitt spilt kraftig opp som favoritter til å hente hjem seieren, sørget innebandyklubben for å vise at det ikke var noen tilfeldighet. For under finalekampen mot Alta, som store deler av det nordnorske innebandypublikummet har ventet på i lengre tid, tok gjestene resolutt føringen.

– Vi spilte solid innebandy, og var rolig med ballen hele veien. For min del så synes jeg at vi har god kontroll på forestillingen. Vi visste at dette ville bli en vanskelig, kamp, sier den spillende innebandytreneren, før han utdyper:

– Laget var nødt til å gjøre en tøff jobb. Men det var en jobb som vi klarte. Nå kan vi reise hjem med premien, sier Heikurainen om at spillerne fikk sine fortjente gullmedaljer søndag ettermiddag.

Stor ledelse

Grunnen til at mange har sett for seg kampen mellom Harstad og Alta som den perfekte seriefinalen i nord er at det aldri har vært stor tvil om at mannskapene er de to beste i Nord-Norge. Mens Harstad klarte å beholde store deler av sitt mannskap etter nedrykket fra eliteserien, har Alta sikret seg fem-seks solide svenske innebandyspillere i løpet av sesongen. Selv om mange hevdet at laget fra Harstad fortjente favorittstempelet før sluttspillet, var det ingen grunn til å dele ut medaljene på forhånd.

– Jeg føler at vi har god kontroll hele veien. Vi skårer de seks første målene, før vi blir tildelt 10 minutter matchstraff for usportslig oppførsel. Da roter vi oss litt bort en periode, og slipper dem litt mer inn i kampen. Men slik som jeg ser det så er seieren aldri truet, sier Nicolai Christensen etter at klubben ledet henholdsvis 2-0, 7-4 og 10-6 da sirenen gikk for full tid.

– Helga har vært fantastisk. Jeg føler at dette ble fortjent. Og det hyggelige er jo også at vi kan begynne å snakke om den nasjonale kvalifiseringen nå, sier Christensen, som ikke har vært spesielt talefør om denne oppgaven før nå.

– Vi har hatt respekt for oppgaven som vi sto overfor. Dette var slett ikke en sluttspillseier som man kunne innkassere på forhånd. Men det føles samtidig fantastisk at spillerne har innfridd, sier Christensen.

Han kunne også glede seg over at tre lokale spillere ble plukket ut på sluttspillets «All Star-lag».

– Tuomo Manninen, Toms Kirmuzs og Ritvars Berzins fikk alle plass på turneringas beste lag. Det var etter min mening fortjent. De viser sin klasse gjennom hele turneringa, og står spesielt fram i finalen, mener ildsjelen, som i sin tid var med på å stifte klubben.

– 75 prosents sjanse

Men nå kan laget se fremover mot den nasjonale innebandykvaliken. Og selv om klubben møter meget sterk motstand, er de statistiske sjansene for opprykk bedre enn noen gang.

– Fire lag møtes til kvalik i Stathelle 6.-7. april. Med tanke på at elitelaget Haugerud har trukket seg, rykker tre lag opp. Statistisk sett vi jo det si 75 prosents sjanse for å klare dette, sier Christensen.

Men så enkelt blir det nok ikke å kvalifisere seg til neste sesongs eliteserie.

– Vi møter på Bækkelaget, Trygg/Lade og Nor 92 i kvalifiseringen. Mens Bækkelaget og Nor 92 har vist solide takter og har vært de to sterkeste lagene i 1.-divisjon, Østlandet, har trønderne i Trygg Lade vist at de kan holde tritt med Norges beste lag i eliteserien. De kommer inn til denne kvalik-helga i storform, vurderer Christensen.

– Slik jeg ser det, så må vi nok ta på oss outsiderstempelet her.

Spillende trener Heikurainen sitter med en litt annen formening om akkurat dette temaet:

– Jeg har hele tiden sagt at dette mannskapet holder elitekvalitet.

STJERNER: Tuomo Manninen (t.v.), Toms Kirmuzs (i midten) og Ritvars Berzins ble tatt ut på All Star-laget i det nordnorske sluttspillet. Foto: privat