Harstad besøkte Grand Bodø i Nordlandshallen lørdag i kvalifiseringskamp til NM. Harstad IL vant 3–1 etter å ha skåret to mål helt på tampen av kampen.

– Vi er videre til NM, men vi sitter igjen med en alvorlig skade på Sander, noe som er en kraftig festbrems. Det er en skade som kan koste oss dyrt. Sander måtte på båre, og det tok en halv time før sykebilen kom, sier Bjørn Ludvigsen.

Sykehusbesøk

Hovedpersonen selv måtte tilbringe lørdagskvelden på Nordlandssykehuset. Unggutten slapp med skrekken etter en knallhard takling.

– Jeg var spent da jeg ventet på røntgen. Det visste seg at det heldigvis ikke var brudd. Jeg er kraftig forslått, og må ta det rolig i et par uker, sier Finjord Ringberg sent lørdag kveld.

Vegard Moen fikk gult kort etter taklingen.

– Det var en stygg takling hvor jeg egentlig ble sparket rett ned. Jeg førte ballen i høy fart, og hadde en mann i rygg. Da utførte jeg en Cruyff-vending, og mens jeg var stående på et bein ble jeg sparket rett i leggen. Vi ledet med to mål helt på overtiden, så det føles veldig unødvendig. Jeg fikk ikke med meg hvem som taklet meg, men han ba om unnskyldning etterpå, sier Finjord Ringberg.

For unggutten, som signerte proffkontrakt før sesongen, ble kampen mot Grand Bodø alt annet enn en god opplevelse.

– Jeg ble kakket mye i hælene i første omgang. Til slutt ble det så mye at jeg ba Simon Johansen som kaptein å snakke med dommeren om at jeg måtte bli fulgt ekstra med på. Det ble det ikke gjort noe med, for i andre omgang var det like ille. Da var det naturlig at det til slutt gikk galt, sier Finjord Ringberg.

– At jeg blir så mye taklet på tar jeg som en kompliment. Det gir meg ekstra motivasjon, selv om jeg er en spiller som er ekstra utsatt, legger han til.

Tøffe taklinger

Det var i kampens siste minutt, etter at HIL allerede hadde scoret 3-1, at Finjord Ringberg måtte av banen med skade. Etter oppgjøret er ikke Ludvigsen redd for å kritisere både dommeren og Grand Bodøs spillere.

– Problemet med situasjonen er at Sander ble sparket mye ned i første omgang uten at dommeren reagerte. Både vi i trenerteamet og spillerne reagerte veldig på at Grand Bodø fikk fortsette på den måten de spilte. Vi visste at hvis det ikke ble gjort noe kunne det bli alvorlig til slutt. Det minste man kan forvente av dommeren er at han skal beskytte spillerne, sier Ludvigsen.

– Sander er en type spiller som er ekstra utsatt for taklinger på grunn av at han er liten, driblesterk, og har mye ballen. Da er det viktig at dommeren reagerer når han blir sparket ned gjentatte ganger, legger han til.

Svarer på kritikken

Dommer Lars Ove Sørmo Hanssen har forståelse for at Ludvigsen er frustrert etter kampen, men mener han ikke gjorde noen grove dommerfeil.

– At jeg ikke ivaretar spillerne er en veldig subjektiv mening. Jeg har lett for å forstå at Harstad-trenerne ønsker å verne spillerne, og den fasiten de sitter igjen med er at de har en skadet spiller. Jeg har forståelse for at trenerne ønsker å verne spillerne sine og derfor setter spørsmålstegn med om dommeren ivaretar spillerne godt nok, sier Sørmo Hanssen.

– Jeg kunne helt sikkert løst kampbildet annerledes. Det er beklagelig at en ung og engasjert fotballspiller blir skadet som følge av temperaturen i spillet. Skaden er et resultat av en Grand Bodø-spiller som tydelig var frustrert. I ettertid kan man si at jeg sikkert kunne gjort noen bedre vurderinger, men utover det har jeg ikke noen kommentarer, legger dommeren til.

Videre

Etter NM-kvalifiseringsoppgjøret er altså Harstad videre til en ny kvalifiseringsrunde. Grand Bodøs Jonas Rosten sendte hjemmelaget i ledelsen etter 42 minutter, men Samuli Laitila sørget for at Harstad ikke lå under til pause. Laitila skåret på et frispark i overtiden av første omgang.

Det så lenge ut til at det skulle bli 1–1 i Nordlandshallen, men i det 89. spilleminuttet fikk Harstad straffe. Nikica Kosutic plasserte ballen iskaldt i mål. Kort tid etterpå punkterte Kristian Ellefsen kampen med å øke ledelsen.

TALENT: Sander Finjord Ringberg med Mathias Nicolaisen på slep. Arkivfoto. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø