I november stilte 25 jenter og gutter fra klubber i regionen til en todagers målvaktsskole. Hanskene blir definitivt ikke lagt på hylla. Før påske kommer en ny skole, og enda ett tiltak er planlagt tidlig i sesongen. Det kan være begynnelsen på noe større, opplyser Dag-Jøran Olsen, leder for HIL-akademiet, som er arrangør.

Ambisjoner

– Vi ønsker å gjennomføre jevnlige skoler som denne. Vår hovedtrener for målvakter, Drago Dumancic, har ambisjoner om å sette i gang et ukentlig målvaktsakademi. Vi diskuterer om vi kan få det til med start senere i 2018, sier Olsen.

I første omgang blir det noen enkelttiltak. De er ikke gratis, men åpen for alle; ikke bare for HILs egne håpefulle.

– Det er ikke snakk om å tjene penger for vår del, men utgifter må dekkes. Hvis vi klarer å få inn en solid hovedsponsor for HIL-akademiet kan målvaktsskoler etter hvert bli gratis, sier Olsen.

Det faglige ansvaret er gitt til Dumancic, som både er hovedtrener for målvakter i HIL og a-lagsspiller. Hans konkurrent på a-laget, Sulejman Sulejmanovic, stiller også på skolen. Trenerkorpset kompletteres med Mats Rinaldo, Jon Rune Reinfjell og Inge Lindquist.

Klager mye, gjør lite

HILs krafttak for å utvikle unge burvoktere i regionen skjer fordi den sportslige ledelsen ser at det ikke tilrettelegges for denne gruppen fotballspillere.

– Vi er fæle til å klage på at vi må ha bedre målvakter, både i aldersbestemte klasser og på seniornivå. Hva gjør klubbene med det? Svært lite. HIL ønsker å være ledende i regionen, og da må vi ta et større ansvar, blant annet gjennom disse tiltakene, sier Olsen.

– Grunnen til at vi gjør dette er så enkelt som at målvakter veldig ofte er de glemte spillerne i enhver klubb. De får for lite spesifikk keeperteknisk og -taktisk trening, poengterer han.

At HIL har to utenlandske sisteskanser underbygger påstanden om mangelfull lokal satsing.

– Du kan kanskje si at det er et tegn. For så vidt finnes talentfulle målvakter i Harstad, men skal de ta steg for å spille a-lagsfotball på høyere nivå må de ha mye keepertrening, akkurat som en spiss trenger det. Målvaktene må tas vare på og må ha like mye spesialtrening som de ti utespillerne, sier Olsen.