Håkon Mikalsen fra Nordreisa IL fullførte det 24 kilometer lange rennet på nøyaktig én time og ett minutt, og han var derfor tre minutter og 31 sekunder foran neste konkurrent. At den tidligere verdenscup-deltakeren skulle reise hjem med seieren lå nok i kortene på forhånd.

– Jeg hadde forventet å vinne. Dette er god trening mot viktigere renn senere i vinter. Det er Birkebeinerrennet og Reistadløpet jeg satser mot. Jeg skulle egentlig gå Skandinavisk Cup i Trondheim, men jeg valgte å være hjemme og satse på treninga, sier han.

– Rennet gikk bra for min del. Jeg forsøkte å åpne kontrollert og holde et jevnt tempo hele veien. Jeg gikk et veldig fint løp i dag, sier Mikalsen.

Seedingsrenn

Tidligere i februar skrev Harstad Tidende om at Kvæfjord IL vil søke om å få Kvæfjordrennet godkjent som seedingsrenn for store internasjonale langløp. I årets utgave av Kvæfjordrennet ble det lagt til en 48-kilometer lang løype, og til tross for kort varsel var det hele ni utøvere som valgte å prøve seg på den doble distansen.

– Med tanke på at vi skal vurdere seedingsrennsøknaden er det artig at så mange prøver seg på 48 kilometer. At vi i tillegg har 185 deltakere hjelper mye på søknaden. I fjor var det 134 stykker som deltok på Kvæfjordrennet, og det var litt færre deltakere året før. Å være med i Kvæfjord ILs skigruppe når dette rennet har en slik oppgang er artig. Får vi søknaden godkjent får vi nok enda flere deltakere til neste år, sier leder for skigruppa, Bodil Røkenes.

Mikalsen er en av utøverne som håper at Kvæfjordrennet kan bli regionens første seedingsrenn for Birken og Vasaloppet.

– Det er en skikkelig fin transe og løype her, og det er en grunn til at jeg velger Kvæfjordrennet foran Skandinavisk Cup. Jeg håper det blir et seedingsrenn her, og det blir nok enda bedre for deltakelsen, sier han.

Kilkam-seier

Det var Sindre Torbergsen fra Medkila som ble nest best i herreklassen. I kvinneklassen vant Hilde Ingebrigtsen fra Kilkam med tiden 1.21.49, etterfulgt av Amalie Storjord Tovås og Marte Agersborg Skånhaug, begge to fra Fjell Skilag.

– Jeg gikk et greit løp, men det er vanskelig å konkurrere mot Mikalsen som er i Norgestoppen. Derfor er jeg godt fornøyd, sier Torbergsen.

– Jeg gikk jevnt hele veien, og forsøkte å henge meg på Håkon så lenge jeg klarte. Etter 7 kilometer mistet jeg han litt. Da vi kom til en bakketopp var jeg uoppmerksom og mistet noen sekunder. Jeg klarte ikke å hente han igjen. Da jeg kom inn i mål følte jeg at jeg hadde mer å gå på, men det er vanskelig når man bli liggende lenge alene og gå, sier han.

VINNER: Håkon Mikalsen vant herreklassen. I kvinneklassen var det Hilde Ingebrigtsen fra Kilkam som ble den beste utøveren. Foto: Theodor Karlsen
FAMILIEVENNLIG: Nikolai Wikeland startet hardt. Det ble arrangert distanser på 5 og 13 kilometer i tillegg til konkurranseløpernes 24- og 48 kilometer. Foto: Theodor Karlsen
POPULÆRT: 185 personer deltok på Kvæfjordrennet, en betydelig oppgang fra fjoråret. Hvis alt går etter planen kan det bli enda flere neste år. Foto: Kvæfjordrennet. Foto: Theodor Karlsen