Tidligere måtte utøvere være fylt 13 år for å kunne stille i kadettklassen i norgescupen. Nå gir Norges Kickboxing Forbund grønt lys også for dem som er 12, men skal fylle 13 i løpet av kalenderåret.

Den lokale klubben i Tjeldsund tar med en kvartett til stevnet i Oslo neste helg. Trener Nina Røberg er tydelig på at barneidrettsbestemmelsene skal følges selv om Helle Seline Johnsen, Sanna Marina Johnsen, Johanne Eivik og Synnøve Magnusdottir skal konkurrere sammen med ungdom, som er til og med 15 år gamle.

Bygger klubb

– Vi skal huske at jentene fortsatt er barn. Da handler det om å ha det moro sammen. Vi snakker ikke bare om prestasjoner, men vel så mye om godteposen vi skal kjøpe og hvem som skal bo sammen og hva vi skal gjøre på hotellrommet. På matta skal vi heie både på våre egne og på motstandere. Målet er at alle, uansett klubb, skal ha det gøy og få lyst og motivasjon til å delta i mange år fremover, sier Røberg.

Treneren er ikke i tvil om at klubben blir sterkere og bygges i bredden ved at 12-åringene får slå følge med erfarne utøvere. De eldste skal være forbilder og får ansvar og oppfølgingsoppgaver på turen.

– Å få på klubbklærne, reise med fly og bo på hotell med de eldre utøverne er i seg selv lærerikt. Disse fire vil på en helt annen måte føle seg som et del av laget etter denne turen, sier Røberg.

Tester egne grenser

12-åringene skal først og fremst på matta i grenen musical forms, som er koreografi av spark og slag til musikk. De er også påmeldt i pointfight hvor de får nærkontakt med motstandere.

–I første omgang handler det om å tørre å stå på matta alene når musikken dundrer løs, og samtidig vite at fremmede skal vurdere og bedømme utførelsen. De vil grue seg og få kjenne på følelsen av å være nervøs. Syns de det blir for skummelt, er det helt greit å trekke seg.

Ettersom det er vektklasser, står ikke jentene i fare for å møte fysisk overlegne motstandere i pointfight.

– Jeg vil fortløpende vurdere om kamper skal fullføres. Vi vil aldri sende noen ut på matta som ikke er klar for utfordringen, understreker Røberg.

Bestemmelsen om deltakelse er tatt i samråd med foreldre og utøverne selv. Alt er frivillig.

– Etter regelendringen har jentene trent ekstra og brukt flere dager i uken i hallen mer enn ellers. De er også mer nysgjerrige og spør om det de gjør er godt nok. De ønsker å bli strengere dømt, og da tenker jeg de er klare for oppgaven, sier treneren.

DEBUTERER: Johanne Eivik Foto: privat
DEBUTERER: Sanna Marina Johnsen Foto: privat
DEBUTERER: Helle Seline Johnsen Foto: privat
DEBUTERER: Synnøve Magnusdottir Foto: privat