Rallycrossfører Jonas Dalseth Jacobsen fra Harstad og NMK Hålogaland er kandidat 1 til idrettsprisen for 2017. Han vant prisen i 2012, og kan bli den andre som vinner to ganger siden første tildeling i 1983.

Har brukt millioner

– Det er stas å bli nominert, og kanskje spesielt når jeg vet at jeg har lagt bak meg en sterk sesong, sier Dalseth Jacobsen.

Han var på vei mot toppen og hadde begynt å gjøre seg bemerket nasjonalt da han fikk prisen i 2012.

– Det var artig å vinne sist fordi veldig mange var ivrige og stemte på meg. Prisen på 50.000 kroner var gode penger å ta med meg videre ettersom jeg driver meg en dyr sport. Det rekker til dekk for to-tre NM-runder og kommer godt med i den totale pakken, sier han,

Tidligere har han uttalt at det er gått med cirka to millioner kroner de fire siste sesongene. Det syns han absolutt satsingen var verdt da han i september fikk laurbærkransen og gullmedaljen rundt halsen. Endelig var Dalseth Jacobsen norgesmester.

Året får ble det bronsemedaljen i samme klasse, rallycross supernasjonal klasse 4. De to årene før der igjen ble det sølv i klasse 2. Det har vært nesten flere ganger.

– Jeg har ikke gjort så mye annerledes i måten jeg kjører bilen. Jeg har prøvd å bruke hodet, tenkt konsekvenser og prøvd å gjøre ting enkelt. Men det er en balansegang. Jeg må heller ikke tenke for mye «hvis» og «hva om». Da ender det med at jeg psyker ut meg selv.

– Jeg er mer voksen. Før var jeg klin kokos og stilte til start uten hemninger. Da kjørte jeg først og tenkte etterpå. Som yngre var nettopp utfordringen å bruke hodet på riktig måte. Jeg har flere ganger vært nær ved å bli norgesmester, og kan vel skylde meg selv litt for at det ikke gikk veien før i år. For ofte har jeg kjørt som en gærning, og angret etterpå, humrer Dalseth Jacobsen.

Roser teamet

24-åringen mener gullet kom hjem til Kanebogen fordi han har en veldig bra bil, men først og fremst fordi han har dyktige folk rundt seg og gode samarbeidspartnere.

– Hele teamet har hatt fin utvikling. Når jeg ser tilbake på de første årene i NM-sirkuset, må jeg flire når jeg tenker på hvor lite peiling vi hadde. Mens andre har en far, onkel eller bestefar som har kjørt før, kom vi inn uten erfaring og måte lære mens vi holdt på, og det har vi gjort. Vi har tatt steg for steg, og i år lyktes vi.

Dalseth Jacobsen sier vi, og han mener vi og ikke jeg.

– Jeg hadde ikke engang fått bilen ut av garasjen om det ikke var for gutta som hjelper til. Familie og venner, ja, det er veldig mange snille folk rundt meg, sier han.

Mekanikerne er faren Per Børre Jacobsen, Børge Rinaldo, Gunnar Anker Olsen og Stian Blindheim, mens moren Unn Dalseth er administrerer det hele.

– Rinaldo har kommet inn de siste sesongene. Han er et leksikon og har svar og løsninger uansett hva det gjelder. Han kan alt. Teamet som helhet er flinke folk, som er nøye og sørger for at bilen alltid er i stand. Jeg får aldri tekniske problemer på grunn av jobben de gjør, roser Dalseth Jacobsen.

Skulle gi seg

I april fyller han 25 år. Da har han holdt på i ti år og ofret det meste av ungdomstiden.

– Jeg har savnet å ha friheten til å gjøre andre ting. Dagene går til jobb og skruing i garasjen. Ikke at jeg har vært innesperret der, men det ligger alltid i bakhodet at jeg må ut i garasjen for å jobbe. Derfor hadde jeg bestemt meg for å gi meg.

Slik blir det ikke, av flere grunner.

– Jeg har en personlig grunn, og så er det litt feigt å takke for meg. En ting er å vinne NM. Det er større å forsvare mesterskapet, sier Dalseth Jacobsen.

Avstemmingen er nå avsluttet. Vinneren offentliggjøres i Harstad Tidende.

FØRST: Konkurrentene har sett hekken på bilen til Jonas Dalseth Jacobsen gjennom hele sesongen. Foto: Rune Johannessen
GULL: Dalseth Jacobsen vant gull med Hans Jøran Østreng (t.v.) på andreplass og Kim Åvar Meland på tredjeplass. Foto: Privat