Nasjonalt mesterskap for divisjon 2-universitetene i USA finner sted i mars.

I sitt første år er Oda Bygdnes fra Harstad i ferd med å svømme seg inn blant de 16 som får delta på 100 yards butterfly. I helgens stevne i Seattle slo hun inn på tiden 56,34, som ga 15.-plass av 151 deltakere på øvelsen. Bygdnes konkurrerer for Alaska Nanooks.

Omregnet i meter er tiden til Bygdnes 1.02,57, som er over sekundet bedre enn hennes personlige rekord.

Hjemme i Harstad følger pappa og tidligere trener Kjetil H. Hansen spent med. Han lot seg imponere over tidene til datteren denne helga.

– Hun presterte svært godt, og Oda ser at b-kravet for nasjonalt mesterskap er innen rekkevidde. Klarer hun tre tideler bedre, skal det være nok for å få svømme nasjonalt mesterskap i divisjon 2. Oda håper det går, sier Hansen.

Bygdnes har fortsatt tre-fire stevner å gjøre det på.

Bygdnes satte tre øvrige personlige rekorder i Seattle. Hun forbedret seg med fem sekunder til 2.24,3 på 200 meter medley, med sekundet til 58,63 på 100 meter fri, to sekunder raskere på 100 meter rygg med tiden 1.05,20. Hun hadde også en stafettetappe, som ble lagt merke til. Bygdnes unnagjorde sine 50 meter butterfly på omregnet tid 27,2, eller 24,60 i yards, som er svært raskt.

– Dette var den tredje raskeste splittiden av alle, også inkludert divisjon 1-svømmerne. Virkelig et glimt av hva som vil komme fra henne, skriver Alaska Nanooks på sin facebookside. Der fremheves også Bygdnes’ individuelle prestasjon på 100 meter butterfly. Her var hun ranket som nummer 99, og svømte seg opp 75 plasser til 24.-plass i stevnet.

– Veldig kult for oss her hjemme, men aller mest artig for Oda. Hun flyttet langt hjemmefra og har lyktes så langt. Det ser ut til at hun tåler mer trening enn hun var vant til, og klarer å kombinerer svømmesatsingen med skolegang, sier Hansen.

Bygdnes hadde håpet å komme seg hjem en tur til jul, men har omgjort planen ettersom svømmerne fra universitetslaget i Alaska skal på treningsleir til California i romjula.