En ny undersøkelse viser at én av tre familier med barn under 18 år holder barna ute av idretten på grunn av høye kostnader.

1.003 personer ble intervjuet på nett, og dataene er vektet på kjønn, alder og geografi.

Andelen som velger bort idrett av økonomiske grunner er like høy i år som i fjor, viser undersøkelsen, som er gjennomført i oktober av Respons Analyse for Sparebank1 og Norges Skiforbund Langrenn.

Det ønsker skisporten å gjøre noe med. Et av tiltakene er en nasjonal byttedag, som finner sted i helga på over 100 steder i Norge. I Harstad arrangeres den lørdag på Kila skole.

Dugnad

IF Kilkameratene er den lokale arrangøren i samarbeid med Sparebank 1 Nord-Norge. Det er også lagt inn fotballutstyr i den lokale byttedagen.

Sparebank 1 anslår at nordmenn lar utstyr til en verdi av 300 millioner bli stående i kjellere og på loft hvert eneste år.

– Det ligger utrolig mye utstyr ubrukt rundt omkring samtidig som mange barn ikke får være med på aktiviteter fordi de mangler utstyr. I så måte er dette en fantastisk dugnad, som forhåpentlig får flere ut i løypene og i aktivitet, sier banksjef Mona Slåtto Olsen.

– Vi må få dempet utstyrspresset. Langrenn er nærmest blitt en rikmannssport. Det blir helt feil. Langrenn skal være en sport for alle, sier Pål Skillingstad i skigruppa i IF Kilkameratene.

Fordelen med byttedagen er at utøvere får prøve utstyr. Dermed senkes terskelen for handel sammenlignet med kjøp og salg-grupper på sosiale medier, mener Skillingstad.

– Bra tiltak

Medkila Skilag samarbeider med Kilkameratene om arrangementer, og har hektet seg på byttedagen, opplyser styreleder Jon Arne Torbergsen.

– Det er et veldig bra tiltak om vi klarer å få sirkulasjon på brukt utstyr. Byttedagen gir muligheter for å anskaffe kjempegodt utstyr til en brøkdel av prisen, sier han.

I likhet med Skillingstad mener Torbergsen at noe må gjøres for å redusere kostnadene.

– Jeg er sikker på at skisporten mister mange talenter fordi familier velger den bort på grunn av utstyrsbehov og medfølgende store kostnader. Hvis jeg har forstått statistikker riktig, er skiidretten en aktør med stort frafall selv om den ikke er versting i klassen. Jeg ser utfordringene i egen klubb. Det er tøft å få med seg løperne videre fra de kommer i 13-14-årsalderen. For eksempel er det ikke lett å få en blomstrende gruppe av juniorer i Harstad. Det skyldes ikke bare at en del reiser bort for å gå på skole, men i vel så stor grad at idretten blir for kostbar, sier Torbergsen.

– Vi må gå i oss selv: Det er ikke sikkert at vi trenger 10 par ski til 16-åringen, mener han.

Han mener utstyrsbehovet er blitt et problem for rekrutteringen til langrenn.

– Uheldige signaler

– Problemet er laget av idretten selv. Vi har ingen andre å klandre.

– Signalene du får gjennom tv-ruta er uheldige. Der ser vi en idrett proppet med utstyr, smøretrailere og testing i lange baner. Dette smitter nedover i systemet. Vi har erfart dette også i renn vi har arrangert i Kilbotn. Du ser like mange og store smøretelt som i et verdenscuprenn selv om det bare er snakk om barneidrett, sier Torbergsen.

– Vi vet at mange sitter på utstyr som andre kunne hatt glede av. I stedet blir mange barn sittende hjemme når vennene er ute i skiløypa. Dessuten er det god økonomi å kjøpe og selge brukt. Gjenbruk er et enkelt grep, og er en god investering for den enkeltes hverdagsøkonomi, ikke bare for selger og kjøper, men også for idrettslag og samfunnet, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

SAMARBEID: Banksjef Mona Slåtto Olsen ved Harstad-avdelingen i Sparebank 1 Nord-Norge og Pål Skillingstad i IF Kilkameratenes skigruppe er klare for den store byttedagen. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø