Troms Idrettskrets leder Knut Bjørklund har stått fremst på barrikadene i kampen for åpenhet og innsyn i kotymet til toppene i Norges Idrettsforbund. Gjentatte ganger de siste årene har det dukket opp kritikkverdige forhold hvor toppene i norsk idrett har vist en voldsom raushet med pengeboka full av fellesskapets skattekroner. Engasjeringen av konsulentselskapet First House og bespisningsgildet Norway House under Sotsjii-OL er et annet. Etter at idrettspresident Tom Tvedt lettet på sløret og endelig offentliggjorde litt av det glade lag som toppene i Norges Idrettsforbund har stått inne for i den siste tida. Dyre viner, dyre hoteller og room service er blant ingrediensene til det som blir en meget tvilsom suppe i offentlighetens lys.

Storkrise

Bjørklund ser ingen grunn til å holde tilbake på sin tordentale når han i ly av ukas seneste offentliggjøringer som involverer toppledelsen i Norges Idrettsforbund.

– Det har jo dreid seg om det reneste Las Vegas. I min tid har det ikke vært en større krise i norsk idrett noensinne. Vi hadde riktignok en stor sak som gikk på økonomi for noen år tilbake. Men dette opplegget, som viser en ukultur fra de som leder norsk idrett, er en katastrofe. Det skjer i ei tid hvor det blir stadig mer vanskelig å rekruttere frivillige til idretten. Og det som har sagt «tja» til å støtte opp om idrettsbevegelsen, har fått mange gratisargumenter for å la være, sier Bjørklund.

Han har allerede varslet at tilliten til idrettspresident Tom Tvedt ikke er til stede lenger.

– Jeg er tilhenger av at det er lov å gjøre feil, for så å stå for det, og be om unnskyldning. Tom Tvedt har bevisst valgt å ikke benytte seg av muligheten til dette. Samtidig har han også vist at han har ledet et kollegium som ikke har vært i stand til å praktisere åpenhet. Derfor er det på høy tid at grasrota tar grep og mobiliserer for å få gammelhundene ut av norsk idretts ledelse. For de har dårlige vaner.

Idrettsskifte

– Strekker din mistillit seg kun til dagens leder av idrettsforbundet eller til hele det sittende styret i Norges Idrettsforbund?

– Nei. Min tillit er fortsatt til stede hos to av dagens idrettsforbundet. Anne-Berit Figenschou og idrettsforbundets ungdomsrepresentant Snorre Gullord stemte for åpenhet da idrettstyret ved to anledninger behandlet saken, men hvor disse to kom i mindretall.

Han mener at veien videre for norsk idrett nå er åpenbar.

– Det som er ryddig og redelig å gjøre er jo å stille sine plasser til disposisjon og kalle inn til ekstraordinært idrettsting. Det koster noen kroner, men er en nødvendighet. Det er veien videre for å gjenreise tillit i den norske idretten, mener Bjørklund.

TILLIT: Idrettsforbundets styremedlem Anne Berit Figenschou er en av to styremedlemmer som fortsatt har tillit hos Bjørklund. Foto: Marius Hansen