Sesongen er ni uker gammel etter overgangen fra Harstad Svømmeklubb til svømmelaget tilhørende universitetet i Alaska, og Bygdnes har hatt sin første offisielle konkurranse.

Alaska Nanooks duellerte med Azusa Pacific fra California. Det gikk bedre enn forventet. 19-åringen vant 100 yards butterfly på tiden 57,73, som omregnet meter vil tilsvare en tid på 1.04,08.

Inn på topp-ti-liste

– Det er kun fire tideler fra min egen personlige rekord satt i ungdomsmesterskapet i 2014. Å være så nær bestenoteringen allerede, uten å roe ned før stevnet, er svært positivt med tanke på de virkelig store konkurransene i tiden som kommer, sier Bygdnes.

Hun var eneste svømmer under minuttet på distansen.

– Det var også svært gledelig å høre at tiden min er god nok til å sende meg inn som nummer sju på Alaska Nanooks’ topp-ti-liste gjennom tidene, og tiden er rangert også som den sjette beste i landet på 100 butterfly i divisjon 2, sier Bygdnes.

Hun understreker at det er tidlig i sesongen. Mange lag har ikke hatt sine første konkurranser ennå, men åpningen gir henne en god plassering med tanke på at de 18 beste får delta på det nasjonale mesterskapet i divisjon 2.

Formtopp i desember

Neste konkurranse er neste uke. Da skal Alaska-svømmerne møte et lag fra Utah. Det er ikke før om fem uker det virkelig gjelder å ha prikket inn formen.

– I begynnelsen av desember reiser vi til Seattle for å delta på et stort stevne med over 1000 deltakere. Vi komme til å møte flere divisjon 2-lag og konkurrere i ett av de raskeste bassengene i landet. De virkelig gode tidene, påstår hovedtrener Scott Lemley, kommer vi til å oppnå der, sier Bygdnes.

Utøverne på laget har to svømmeøkter hver ukedag. Fra tiden i Harstad er det tre morgenøkter ekstra og mange flere timer i bassenget.

– Allerede ser det ut til at mer trening gir resultater.

Trives

Bygdnes har funnet seg godt til rette i Alaska. Her skal hun etter planen satse på svømming i kombinasjon med studier i fire år.

– Jeg trives både i og utenfor vannet, og har gode lagvenninner og et veldig bra trenerapparat. Til tider er jeg litt språkforvirret, og overgangen fra å svømme i meter til yards har vært hardere enn forventet. Bokstavelig talt har jeg møtt veggen ved flere anledninger de første ukene, sier Bygdnes.

En yard er som kjent 0,91 meter.

– Jeg er veldig heldig som har funnet meg så vel til rette allerede. Å tilpasse seg et nytt land, med dens kultur og språk, samt nye omgivelser og andre møter å gjøre ting på, har gått bedre enn forventet.

– Fremtidsutsiktene ser alt i alt veldig bra ut, mener hun.

BUTTERFLY: Til tross for at hun er stinn av trening, og er i en tilvenningsfase, fikk Oda Bygdnes opp farten og leverte en prestasjon nær personlig rekord i debutstevnet for Alaska. Foto: Privat
LAGVENNINNER: Claire McElroy og Oda Bygdnes i konkurransedrakten til Alaska. Foto: Privat
STØRRE FORHOLD: Oda Bygdnes (nummer to fra venstre foran) setter pris på å være en del av en stor treningsgruppe med ambisiøse utøvere. Foto: Privat