Tromsø ILs sportssjef Svein-Morten Johansen forteller at HIL-spilleren er invitert nordover etter å ha mottatt gode rapporter fra miljøet der.

– Det blir fint å følge med han, og kanskje en inspirasjon for ham til å trene i hverdagen med Harstad. Så får vi se hva tiden bringer, om vi skal gå nærmere inn på det.

– Ut fra det lille jeg har sett av ham, så har han et godt steg og er en god fotballspiller, fortsetter TIL-sjefen.

Allerede på første trening viste 18-åringen seg fram med gode bevegelser og godt driv med ball.

– Han er en veldig interessant spiller. Han har mye kvalitet med ballen i beina. Det er ikke enkelt å komme hit på A-lagstrening, men han var veldig modig i taklingene. Han gjorde seg ikke bort, sier TIL-trener Simo Valakari.

– Målet er eliteseriespill

Den offensive midtbanespilleren har hatt en god sesong i 3.-divisjon med Harstad IL.

– Jeg er en hurtig, teknisk bakromsspiller. Jeg kan spille i både tierrollen og på kant, forteller Finjord Ringberg, som scoret tre seriemål for HIL denne sesongen.

Som alle fotballspillere med ambisjoner vil han spille på høyest mulig nivå.

– Målsettingen er helt klart å spille i Eliteserien – i alle fall. Da er dette en fin arena å trene på. Veldig artig og motiverende, sier Sander om treningsoppholdet.

Kan bryte langvarig trend

Etter at Norges Toppidrettsgymnas etablerte seg i Tromsø i 2008 og innledet et samarbeid med TIL, har klubben til nå utelukkende rekruttert unge, nordnorske spillere til A-lagstroppen derfra.

Ingen nordnorske spillere født etter 1990 har blitt signert på proffkontrakt uten å gå denne ruta.

Ringberg fullfører denne vinteren sitt siste år på videregående skole hjemme i Harstad.

– Kan spillere fra lokale 3.-divisjonsklubber ta steget til TIL?

– Helt klart. Jeg tror det ligger en jobb der for TIL som toppklubb til å følge opp de miljøene også. Det vil helt sikkert komme spillere i fremtiden fra miljøene i Alta, Harstad og Narvik, mener Johansen.

Mjølner-aktuell?

Finjord Ringberg fikk først vite sist helg at han kunne trene med TIL.

– Vi var først ferdig med sesongen lørdag, og det kom litt brått på med at jeg kunne komme å trene her. Men det var veldig hyggelig, og jeg hadde lyst å kjenne på nivået. Dette er det best nivået jeg har trent på, så det var artig, sier midtbanespilleren.

TIL har fått mye ros for å ha brakt fram unge, nordnorske spillere de siste årene.

– Det er ingen tvil om at de har fått fram mange gode, unge spillere. Man skal ikke tvile på TILs ferdigheter der, i alle fall. Det står respekt av det, sier 18-åringen, som også kan være aktuell for 2.-divisjonsklare Mjølner.

– Skulle det komme et tilbud herfra vil du vurdere det sterkt?

– Ja, da vil jeg vurdere det sterkt, slår Finjord Ringberg fast.

– Ingen henvendelser

Sportslig leder Dag-Jøran Olsen i HIL syns det er flott at Finjord Ringberg får et inspirasjonsopphold i Tromsø.

– TIL har over tid fulgt Sander, og nå fikk han sjansen. Det passer godt å prøve seg akkurat i denne tiden av året for å sjekke forholdene og se hva som kreves på nivået. Foreløpig har vi ikke registrert interesse fra andre klubber, sier Olsen.

Finjord Ringberg var sist vinter på trenings med juniorlaget til Lillestrøm – et besøk som ble ordnet på eget initiativ.

– Har spilleren kontrakt med HIL hvis det blir snakk om en overgang?

– Vi skulle gjerne hatt Sander på proffkontrakt – alle spillere av hans kaliber bør ha slike kontrakter, men dessverre har ikke HIL penger til det. Derimot er vi sikret av utdanningskompensasjonen dersom han forsvinner, sier Olsen.