Det er tirsdag ettermiddag. Tina Lagesen og Maren Berg Bustadmo snakker om den klare beskjeden som de har fått fra sentralt hold om å la være og snakke med media. Den har de valgt å ikke ta til følge. De vil heller åpne opp om hvordan de har følt vervet som travpolitikere.

– Det er selvfølgelig meget uheldig at det er slik den lokale travsporten frontes så negativt over tid. Samtidig føler vi at det nå er meget viktig at saken blir opplyst med hva som faktisk har skjedd i forbundet. Derfor snakker vi med deg i dag, sier duoen.

God start

Tina Lagesen og Maren Berg Bustadmo har henholdsvis status som styremedlem og ungdomsrepresentant/1. varamedlem med møterett på styremøtene til Nord-Norges høyeste travpolitiske organ. 4. mars 2017 ble de en del av det nye styret i Nord Norge Travforbund (NNTF). Det var verv som de begge hadde sett fram til med glede.

– Å få være med på å utforme politikken i nordnorsk travsport var noe som vi gledet oss til. En spennende og viktig oppgave, konkluderer duoen, og ser på hverandre i to sekunder:

– Hadde vi bare visst hva vi gikk til.

Sammen var de representantene fra det lokale miljøet som hadde blitt tatt inn i varmen. Og ifølge Lagesen og Berg Bustadmo begynte det hele slett ikke verst.

– De første månedene var ganske harmonisk og gjenspeilet et kollegium med god stemning internt, sier jentene med triste øyne.

– Men de to siste månedene har vært et mareritt.

Når de snakker om den siste tida i kollegiet, har stemningen vært alt annet enn god.

– Har man prøvd å komme med begrunnede argumenter i styremøtene, har det blitt avfeid. Som ny og urutinert i dette gamet har man også ikke blitt hørt. Derfor har dette vervet gått på selvrespekten løs, sier Lagesen, før hun fortsetter utdypingen:

– Men det er nok nestleder Anne Rasmus som har hatt det verst.

Gjentatte regelbrudd

For i Karasjok sitter nestleder Anne Rasmus. Hennes versjon av hvordan tida i NNTF har vært samstemmer med Lagesen og Berg Bustadmos versjon.

– Jeg har ikke følt at de siste året har vært noen god tid. Men 2. august braket det løs for alvor. Da ble det vedtatt en omdisponering av løpsmidler trukket fra budsjettposten fra lokale baner til totokjøring i Bodø. Dette betød i korte trekk at løpsmidler ble trukket fra budsjettposten til lokalkjøringer i Finnmark, og overført til høyere premiepott i Bodø.

– Habilitetsspørsmålet ble oversett. Styremedlemmer med en tydelig dobbeltrolle var erklært habile til å avgi stemme. På den måten ble det også vedtatt at grepet skulle gjennomføres. Vedtaket ble påklaget i etterkant av møtet grunnet habilitetsspørsmålet. Men inhabiliteten ble avvist av generalsekretær i Det Norske Travselskap, Svein Morten Buer til leder Steve Strøm, beretter Rasmus.

Derfra og ut ble situasjonen spent, og stemningen dårlig. Spesielt mellom leder Strøm og nestleder Rasmus.

– I det neste styremøtet i begynnelsen av september ble det uttrykt mistillit mot meg i travforbundet. Først av leder, så av flertallet. Deretter kom forslaget om å stille mistillit mot Totonor-styret opp til behandling. Her ble Odd Geir Olsens allerede omtalte posisjon som Totonor-varamedlem et problem. Som styremedlem i travforbundet stemte han med oss i saken. Da ble habilitetsspørsmålet reist før avstemmingen av meg og Tina Lagesen. Det nektet styrelederen å behandle. Derimot ble DNT-leder Knut Weum oppringt. Over telefonen avgjorde han at Olsen var habil til å stemme i saken. Før det truet Strøm med å kaste meg ut av styremøtet, sier Rasmus, før hun fortsetter argumentasjonen:

– Og mistillit ble da utfallet, sier Rasmus, før hun utdyper:

– Et klart brudd på vedtektene. Styrelederen i DNT skal ikke hentes inn for å avgjøre habilitetsspørsmålet i en styresak. Det skal styret selv gjøre, sier Rasmus.

Hun legger heller ikke i mellom at den siste tidas kraftige press nesten holdt på å bryte henne ned.

– Situasjonen knekte meg nesten helt. Men jeg kom ut av det på beina, sier NNTF-nestlederen.

Sliter med tilliten

Rasmus, Lagesen og Berg Bustadmo mener at mistilliten rettet mot Totonor-styret er helt uforståelig.

– Alle sammen stemte imot dette. Det er snakk om en gjeng som har gjort en fantastisk god jobb med økonomien over tid. Derfor er mistilliten helt uforståelig, sier trioen

– Mistillitsvoteringen var et diskusjonstema i lang tid under møtet. Men til slutt slo Strøm i bordet og sa at han ville ha mistillitsvoterieng mot Totonor. Derfor ble det også sånn, sukker Lagesen.

Trioen er sjokkert over at retningslinjene ikke er fulgt gjentatte ganger.

– Vi går i møter med følelsen av at det aller meste er bestemt på forhånd, sier Rasmus.

– Vi har strengt tatt ikke trengt å møte opp på disse styremøtene. For vi er totalt avviste og blir ikke hørt, sier Berg Bustadmo og Lagesen.

– Skummel framtid

De er også bekymret for utviklingen til den regionale delen av travpolitikken.

– Vi sliter med tilliten til lederen. Man er stemplet som unge og dumme. Vi har ikke fungert som styre den siste tida. Og vi er redde for framtida. Unge og lovende framtidige travpolitikere vil trolig bli skremt bort av slike forhold, sier Lagesen.

Tilbakeviser anklager

Det Norske Travselskaps leder, Knut Weum, tar kraftig til motmæle når han blir konfrontert med opplysningene vedrørende at han skulle ha erklært Odd Geir Olsen habil i voteringen om mistillit mot Totonor. Det benekter han på det sterkeste.

– Jeg har blitt kontaktet og forklart NNTF-styret om habilitetsproblematikken i selskapet. Men jeg har ikke hatt noe med å erklære Odd Geir Olsen habil eller ikke. Å avgjøre styremedlemmers habilitet er normalt styrets jobb, sier Weum.

Heller ikke generalsekretær i Det Norske Travselskap, Svein Morten Buer, kjenner seg igjen i beskrivelsen som involverer han.

– Jeg har ikke godkjent noen stemmegivning. Det er kun organet selv som kan godkjenne stemmeberettigede, sier Buer.

Leder i Nord Norge Travforbund, Steve Strøm har fått oversendt saken i sin helhet, og har fått muligheten til å svare på de ulike elementene i historien til Anne Rasmus, Tina Lagesen og Maren Berg Bustadmo.

Etter gjentatte forsøk lyktes Harstad Tidende ikke i å få tak i Steve Strøm på telefon tirsdag kveld. Les hans redegjørelse av situasjonen i dette leserinnlegget

TØFT: Anne Rasmus, nestleder i NNTF. Foto: Ivar Hjelvik
Knut Weum, styreleder i Det Norske Travselskap, og Steve Strøm, leder i Nord-Norge Travforbund Foto: Øyvind Askevold Kaarbø