Evenes kommune tilbød ungdommene å få prøve fem forskjellige idretter i vårhalvåret, og oppslutningen var stor. Det var avsatt to onsdager til hver idrett, og da fikk de være med på bryting, klatring i bouldre-vegg, svømming, hiphop og kickboksing.

I høsthalvåret står fem nye idretter for tur, blant annet klatring i klatrevegg, zumba, crossfit og bilcross.

Gratis opplegg

Pedagogisk konsulent, Birgitte Rørvik Bruun, forteller at tilbudet gjelder for ungdom fra 8. klasse og opp til 20 år.

– Det er stor interesse for dette, og av 49 elever i ungdomsskolen på Liland har 37 meldt seg på. Tilbudet starter rett etter skoletid med middag på skolekjøkkenet. Hvis idretten foregår utenfor skoleområdet, blir de kjørt dit med buss. Alt er gratis, og foreldrenes oppgave er bare å hente dem. For dem som har vært med på minst fem onsdager, avsluttes halvåret med gratis tur til Grottebadet der de også får pizza og brus.

Skummelt å være passasjer

Etter litt teoretisk bakgrunn for denne motorsporten forrige onsdag, ble det mulighet for litt kjøring i går. Vertskap var NMK Hålogaland som har sitt eget motorstadion på Moan.

Noen av de eldste fikk prøve seg som sjåfør, mens andre fikk føle farta som passasjer. En av dem var tiendeklassingen Julie Svendgård som var ganske bleik da hun kom ut av bilen til Arve Fjellhaug.

– Det gikk veldig fort, og jeg tror ikke dette er noe for meg. Farta ble for stor, og det var ganske skummelt. Jeg driver jo med bueskyting, og der står man i ro. Men det gikk bra selv om jeg var litt redd, men sikkerhetsselene var så stramme at det gjorde vondt.

Frister til gjentakelse

En annen bueskytter, Amalie Storelv, fikk også prøve seg som passasjer, men hun var ikke like skeptisk.

– Jeg var litt redd, men det var gøy, og jeg ser ikke bort fra at jeg kunne tenke meg å prøve dette.

18 år gamle Marcus Solaas har ikke noe imot fart, og han har allerede kjørt utallige runder både på Evenes Motorstadion og andre arenaer. Han stilte med sin egen selvbygde bil og demonstrerte hvor gøy bilcross kan være.

Tidlig start

– Jeg begynte som elleveåring med crosskart, og da jeg var 16 år ble det bilcross. Det er selvfølgelig morsommere med bilcross fordi her er konkurransen større. Til nå har jeg bygd tre biler, og jeg ser ikke bort fra at det blir rallycross med tida. Det er veldig lærerikt å kjøre bilcross, og mye av det jeg har lært kommer også godt med når jeg kjører vanlig bil.

BLEIK: Julie Svendgård smilte selv om hun var litt bleik om nebbet etter en par runder på bilcrossbanen sammen med Arve Fjellhaug. Foto: Per Jan Pedersen
ERFAREN: Marcus Solaas er allerede en erfaren sjåfør, og han sparte ikke på noe da han freste rundt banen i sin selvbygde bil. Foto: Per Jan Pedersen
GØY: Amalie Storelv hadde det gøy selv om hun var litt redd. Foto: Per Jan Pedersen