Tirsdag skrev ht.no at antallet røde kort er tre ganger høyere i 4.-divisjon i år enn for fem sesonger siden. I 5.-divisjon er det en dobling. Samtidig har antallet gule kort økt drastisk. Mens det ble gitt 139 flere gule kort i 2016 enn i 2013 i den øverste kretsserien.

Ingen parter frikjennes

Ringrevene Steinar Johannessen i Grovfjord og Tor Anders Hustad i Skånland synes tendensen både er voldsom og beklagelig.

Han frikjenner ikke spillerne av den grunn.

– Samtidig er det klart at spillere har sine feil. Når en avgjørelse er tatt, må vi lære oss å telle til ti, godta den, trekke oss unna og bli ferdig med situasjonen. Enkelte spillere må gnelle og kjefte og jeg skjønner dommere som til slutt blir lei og drar opp kort, sier Grovfjord-treneren.

Med 33 gule og fem røde er laget en av verstingene.

– Vi har jobbet med saken, og spillerne har skjerpet seg og unngått unødvendige kort i de siste to kampene, sier han.

– Må gjøre folk av spillere

SOIF-trener Tor Anders Hustad sier det er spesielt beklagelig med de alvorligste sakene med alt fra tre-fire kampers karantene til ett års utestenging etter utvisninger i lokale kamper.

– Vi kan være enige eller uenige om årsaken til at ting oppstår. Statistikken viser en utvikling til det verre, men det gikk en smule varmt før i tiden også, sier Hustad.

Han vil heller ikke frikjenne verken spillere eller dommere.

– Jeg tror vi kan konkludere at vi har hatt et generasjonsskifte på dommersiden i egen krets. De gamle gutta, Viggo Berg, Svein Rist og flere med dem, var kanskje litt mer på smilende og forsto at spontane ting kan skje uten at de trengte å ty til kort. Denne erfaring er vanskelig å få før dagens unge dommere har holdt på en stund. Det handler om sunn fornuft, samt å forstå spillere. Da lærer de seg nok å slå ned på det som er viktig. Så kan man lukke igjen ørene innimellom, sier Hustad.

– Men selvsagt går det en grense, understreker han.

– Hva med den nye generasjon spillere?

– Tonen er blitt tøffere i flere lag. Vi voksne må trekke linjene og klubbene må bestemme. Jeg mener at den viktigste oppgaven til en trener i barn og ungdomsfotballen ikke er å gjøre alle til proffer. Derimot skal det bli folk av spillerne, og vi må tidlig inn med oppdragelse og sette krav til oppførsel, sier Hustad.

TRENERE: Harald Pettersen og Tor Anders Hustad i Skånland. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
FAKSIMILE: Harstad Tidende onsdag.